Statele din Europa de Est, cele mai vulnerabile la turbulenţele provocate de Brexit

Europa de Est s-a remarcat ca fiind regiunea ce se confruntă cu cele mai mari pericole în urma consecințelor Brexitului. Unele părți sunt mai expuse turbulențelor decât altele, se arată într-o analiză a Bloomberg, preluată de Agerpres.
Filip Stan
14 iul. 2016, 06:18
Statele din Europa de Est, cele mai vulnerabile la turbulenţele provocate de Brexit

Muncitorii, începând cu Bulgaria până la statele baltice, au plecat în grup spre Marea Britanie, după ce au obținut dreptul de liberă circulație în Uniunea Europeană. Fondurile de dezvoltare ale UE au ajutat la construcția de autostrăzi și poduri în Polonia, iar exporturile au beneficiat de pe urma comerțului liber. Incertitudinile care au afectat continentul de când alegătorii britanici au votat în favoarea ieșirii țării din UE au pus în pericol toate acestea. Pe fondul incertitudinilor privind soarta celor 1,5 milioane de cetățeni est-europeni care trăiesc în Regatul Unit, bugetul UE și reglementările comerciale, a devenit clar care sunt statele care se confruntă cu cele mai mari riscuri.

„Lituania, Letonia, Ungaria și Polonia sunt cele mai expuse dacă Marea Britanie pleacă din UE, din cauza nivelului ridicat al populațiilor migrante, al banilor trimiși acasă, al legăturilor comerciale și a importanței fondurilor UE pentru finanțarea investițiilor”, susține analistul Aarti Sakhuja, de la agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s.

Ademeniți de salariile mai mari și rata scăzută a șomajului, polonezii și românii reprezintă cel mai ridicat procentaj de imigranți est-europeni în Marea Britanie. Muncitorii din Polonia, cel mai mare stat din Est membru al UE, cu o populație de 38 de milioane de locuitori, au început să sosească în Regatul Unit după ce țara lor a intrat în UE, în 2004, în timp ce românii au obținut drept de muncă abia în 2014.

În timp ce polonezii trimit acasă majoritatea banilor, aproximativ 1,2 miliarde de dolari pe an, cifra reprezintă un procentaj scăzut din economia țării, de 471 miliarde de dolari. Banii trimiși acasă sunt o problemă mai mare pentru țări ca Letonia, unde valoarea economiei este mai puțin de o zecime față de cea a Poloniei.

În privința comerțului, Cehia și Letonia trimit cele mai multe exporturi către Marea Britanie — aproximativ 4% fiecare — estimează S&P. Un șoc prin acest canal nu va fi probabil dur, regiunea fiind dependentă în mare parte de alte legături comerciale cu UE, susțin analiștii de la Erste Group Bank AG, care avertizează că impactul negativ cel mai semnificativ asupra creșterii din Europa Centrală și de Est nu va veni în urma deteriorării relațiilor comerciale directe cu Regatul Unit.

Valoarea fondurilor de dezvoltare este în final necunoscută. Cu 114,7 miliarde de euro (127,4 miliarde de dolari) distribuiți sub formă de subvenții din bugetul UE pentru perioada 2014 — 2020, Polonia se confruntă cu cele mai mari pericole, deși Marea Britanie nu va opri plățile până când nu va finaliza ieșirea din UE, care va dura cel puțin doi ani. Chiar și așa, Londra ar putea fi nevoită să contribuie cu fonduri pentru a-și menține accesul la piața unică a UE.

Ostilitatea față de UE din partea unor state, precum Polonia și Ungaria, care s-a intensificat de la referendumul din Marea Britanie, subliniază de asemenea riscurile care ar putea apărea.

Un argument cheie pe termen lung este dacă UE va reduce finanțarea către regiune după 2020. Reducerea fondurilor structurale și de coeziune ar putea fi substanțială, în special dacă principalii beneficiari vor adopta o poziție mai dură față de tendința din regiune, concluzionează Sakhuja.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație