Țările din flancul estic al Alianței se vor reuni la 3-4 noiembrie la București, a declarat consilierul pe politică externă al președintelui polonez, Krzysztof Szczerski, într-un prim semn de acțiune concretă din partea acestor state membre de a face lobby pentru o prezență sporită a NATO în regiune, în contextul temerilor privind o intensificare a agresiunii Rusiei.
Polonia cere de mult timp instalarea de baze permanente pe teritoriul său, iar noul președinte a făcut din aceasta o prioritate a mandatului său. Însă unele state occidentale, în special Germania, se opun ideii, temându-se că o astfel de măsură ar antagoniza Moscova și ar amplifica tensiunile dintre Europa și Rusia, potrivit Agerpres.
Duda a declarat săptămâna trecută pentru Financial Times că NATO nu ar trebui să trateze Polonia ca o „zonă tampon”. Președintele polonez va găzdui anul viitor summitul bienal al NATO la Varșovia, unde propunerea pentru noi baze permanente în estul Europei se va afla în fruntea agendei. „Astăzi, când ne uităm la dispersia bazelor, vedem că frontiera este Germania. NATO încă nu a luat notă de trecerea Poloniei dintre Est spre Vest”, a afirmat Duda, care a fost învestit președinte la 7 august.
Citeşte şi Rusia ia atitudine faţă de expansiunea „inadmisibilă” a NATO. Cum şi-a schimbat doctrina militară
Astfel, liderii din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România se vor reuni într-un summit la 3 și 4 noiembrie la București, a declarat luni Krzysztof Szczerski. „Un consens în cadrul NATO trebuie să reflecte într-o măsură mai mare punctul de vedere al Poloniei”, a spus el.
După anexarea Crimeii de către Rusia anul trecut, Polonia și țările baltice au solicitat în mod repetat Alianței Nord-Atlantice staționarea permanentă de trupe pe teritoriile lor, pentru întărirea flancului estic al organizației.