Țările din Europa încurajează achiziționarea mașinilor electrice prin acordarea sprijinului fiscal, conform Asociației Europene a Constructorilor de Automobile.
Statele membre ale Uniunii Europene oferă beneficii fiscale pentru vehiculele, dar acestea diferă în funcție de sistemele din fiecare țară.
Avantajele fiscale pentru mașinile electrice ale companiilor sunt mai puțin cunoscute, fiind oferite de doar 17 state membre. În șase dintre ele nu sunt disponibile stimulente de cumpărare. Acestea sunt: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Letonia și Slovacia.
În schimb, cinci state membre oferă stimulente pentru infrastructura de încărcare, iar un raport realizat în 2023, evidențiază următoarele:
Citește și: Dacia Spring, în topul celor mai vândute maşini electrice în Europa. Modelul este fabricat în China
Până în 2023, România a fost campioană europeană la capitolul stimulentelor acordate pentru achiziția EV-urilor, conform unui sondaj realizat de Leasing Options din Marea Britanie. Totuși, opt țări, printre care Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Islanda, Letonia, Malta și Eleveția, nu au acordat subvenții șoferilor în ultimii patru ani, iar asta i-a clasat pe ultimele locuri în topul stimulentelor la cumpărare, potrivit Economedia.ro.
România a decis să mai reducă din subvențiile acordate la achiziția EV-urilor și să le elimine mai devreme decât era planificat.
De la începutul anului 2024, valoarea ecotichetului a fost redusă la jumătate pentru ediția programului Rabla. Mai exact, de la 51.000 de lei, la 25.000 de lei. Pentru cumpărarea unui EV hibdrid sau a unei motociclete electrice, valoarea ecotichetului este de 13.000 de lei.
Citește și: Scădere masivă a vânzărilor de mașini electrice rămase fără subvenție. Tesla abia se mai vinde în Germania