‘Criza migrației nu poate fi oprită doar în apele Mediteranei. Este necesar să lucrăm în sudul Libiei’, a indicat ministrul italian de externe, Angelino Alfano, după ce a discutat la Roma cu omologi din state africane și europene.
Această intenție a fost consemnată în declarația finală a reuniunii, ce cuprinde angajamentul privind sporirea ajutorului pentru țările africane astfel încât acestea să-și controleze mai bine frontierele și să combată mai eficient traficanții ce ajută migranții să traverseze Sahara.
Totuși, un alt angajament cuprins în document face referire la ‘îmbunătățirea canalelor existente pentru imigrația legală’ și la ‘asistarea și protejarea’ migranților. Pe de altă parte, oficialii prezenți la reuniunea din capitala Italiei au admis necesitatea impulsionării repatrierii migranților care nu primesc azil în Europa și stabilirea rapidă a unor proceduri în acest sens.
Expulzarea migranților este o problemă deosebită din cauza faptului că adesea statele de origine ale migranților ajunși în Europa refuză să colaboreze pentru repatrierea lor. Prin urmare, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a vorbit despre posibilitatea ca la nivelul UE să se propună restricții de viză pentru astfel de țări ce refuză să-și preia înapoi proprii cetățeni.
În ceea ce privește măsurile economice concrete, ministrul italian de externe a anunțat că țara sa a alocat deja 10 milioane de euro pentru a ajuta Libia să-și controleze mai bine granițele cu Niger, Sudan și Ciad, alte 18 milioane de euro pentru a ajuta Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) să organizeze repatrierile voluntare dinspre Libia și încă 3 milioane de euro pentru combaterea traficului cu ființe umane.
Ministrul Angelino Alfano și-a manifestat dorința ca și alte state state ale UE să-și aducă o contribuție la aceste inițiative, el precizând totodată, fără să ofere detalii, că Germania, Austria, Olanda și Estonia au anunțat că vor investi și ele pentru sporirea controlului frontierelor africane.
Sute de mii de migranți proveniți din statele Africii subsahariene — și circa 85.000 de la începutul anului în curs — au debarcat în Italia în ultimii ani după ce au traversat Libia.