FMI va obţine astfel mai multă forţă financiară pentru a contribui la soluţionarea crizei datoriilor de stat din zona euro, care a împins deja Grecia, Portugalia şi Irlanda în acorduri cu instituţia.
Miniştrii Finanţelor din cele mai mari 20 de economii ale lumii se vor înâlni săptămâna viitoare la Washington pentru a discuta solicitarea FMI de majorare a resurselor financiare, după ce zona euro a consolidat propriile mecanisme de siguranţă.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat joi că încheierea unui acord ar putea dura ceva timp, semnal că întâlnirea de săptămâna viitoare ar putea trece fără o înţelegere fermă.
Lagarde a mai afirmat însă că FMI ar putea avea nevoie de mai puţini bani decât estima acum câteva luni, deoarece riscurile economice şi financiare s-au atenuat.
Potrivit surselor oficiale G20, vârful necesarului de refinanţare al guvernelor din zona euro, atins în primul trimestru al acestui na, a fost deja satisfăcut de operaţiunile de refinanţare pe trei ani derulate de Banca Centrală Europeană în decembrie şi februarie, prin care instituţia a injectat în pieţe un total de 1.000 miliarde euro, astfel că FMI are acum nevoie de mai puţini bani.
FMI are în prezent la dispoziţie aproximativ 380 miliarde de dolari.