Cum se va mai călători în Europa. Deciziile UE privind restricţiile de călătorie

Un cod de culori unic, criterii comune, o mai bună informare a publicului - statele UE au căzut de acord vineri să-şi coordoneze restricţiile care afectează libera circulaţie între ele, în timp ce numărul cazurilor de COVID-19 creşte accelerat, relatează AFP.
Romania TV
09 oct. 2020, 17:20
Cum se va mai călători în Europa. Deciziile UE privind restricţiile de călătorie

Consiliul UE a adoptat un sistem comun între statele membre pentru a defini zonele de risc din Uniunea Europeană

„O hartă comună cu coduri de culori, bazată pe criterii comune, elaborată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, reprezintă primul rezultat important. Invităm acum statele membre să se asigure că sunt furnizate datele necesare astfel încât harta să poată fi actualizată săptămânal cu informaţii exacte privind situaţia epidemiologică din UE şi din regiunile sale”, spune Comisia Europeană într-un comunicat.

Abordarea comună, care a fost propusă în încercarea de a unifica statele membre şi ţările asociate spaţiului Schengen în lupta împotriva pandemiei prevede următoarele:

  • Criterii cheie comune de evaluare a riscurilor
  • În timp ce în prezent, unele ţări evaluează riscul celorlalte state membre cu privire la ratele diferite de infecţii, noua abordare stabileşte criterii comune pentru evaluarea riscului de infecţie COVID-19 în fiecare ţară şi regiune.
  • Consiliul a convenit că evaluarea riscurilor va fi efectuată pe baza numărului de teste ale fiecărei ţări la 100.000 de locuitori în săptămâna anterioară datei evaluării, a procentului de teste pozitive în aceeaşi perioadă, precum şi a numărului de cazuri noi în la 100.000 în ultimele două săptămâni la nivel regional.

Abordarea comună a statelor membre prevede, de asemenea, o împărţire comună a zonelor de risc pe teritoriul Uniunii Europene, după cum urmează:

  • Verde (sigur în care să călătoriţi) – ţările în care numărul cazurilor detectate de coronavirus este sub 25 pe parcursul a două săptămâni, iar procentul testelor pozitive este mai mic de patru la sută
  • Portocaliu – ţările în care numărul total de cazuri noi este mai mic de 50 într-o perioadă de două săptămâni, totuşi procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este de patru la sută sau mai mult, precum şi zonele în care numărul total de cazurile COVID-19 recent notificate sunt cuprinse între 25 şi 150, dar procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este mai mic de patru la sută
  • Roşu (risc ridicat) – ţările rămase care nu se încadrează în celelalte două categorii de mai sus
  • Gri – ţările cu informaţii insuficiente disponibile pentru a evalua criteriile propuse de Comisie sau numărul de teste COVID-19 efectuate la 100.000 de persoane este mai mic de 300.

În cadrul unei reuniuni desfăşurate la nivel de ambasadori, statele membre au aprobat prin majoritate calificată o recomandare pentru o mai bună coordonare, ce urmează să fie adoptată formal marţi în Consiliul UE de miniştrii statelor membre, potrivit unui purtător de cuvânt german, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

”Este o etapă importantă care va permite mai multă previzibilitate şi transparenţă pentru călătoriile în UE în perioada COVID-19”, a declarat acest purtător de cuvânt.

Conform recomandării, o ţară care va dori să instituie măsuri restrictive faţă de călătorii veniţi dinspre sau care se deplasează către o zonă considerată de risc va trebui să informeze statul respectiv, în măsura posibilului cu 48 de ore înaintea intrării în vigoare a acestei măsuri. Populaţia va trebui de asemenea să fie informată, cu 24 de ore înaintea instituirii restricţiei.

Trei indicatori ar urma să fie luaţi în calcul pentru evaluarea situaţiei dintr-o anumită zonă: numărul noilor cazuri de infectare la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele 14 zile la nivel regional, procentul testelor de COVID-19 pozitive din totalul testelor efectuate în ultima săptămână şi numărul testelor la 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână.

Pe baza acestor date, Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC) va publica săptămânal o hartă a situaţiei epidemiologice a ansamblului ţărilor UE, pe regiuni. Fiecare culoare va ilustra nivelul de risc pe patru nivele: verde, portocaliu, roşu şi gri.

Recomandarea prevede ca statele membre ale UE să nu refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor veniţi dintr-un alt stat membru. Dar celor veniţi dintr-o zonă portocalie, roşie sau gri li se vor putea impune carantina sau un test obligatoriu.

De asemenea, rezultatele testelor vor trebui recunoscute reciproc între statele membre.

Ar putea totuşi să fie exceptate de la măsura carantinei persoanele care exercită un anumit număr de profesii considerate esenţiale.

Recomandarea are în vedere şi instituirea unui formular unic european care să fie completat de persoanele care călătoresc.

Statele membre rămân însă libere să decidă dacă aplică măsurile recomandate.

Citeşte şi: Record de infecţii cu coronavirus, la nivel mondial. Epidemia din Europa a dus la o explozie de cazuri

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Arsenal ilegal descoperit în locuința unui pensionar din Tulcea
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'