Ruta balcanică folosită de imigranţii clandestini se închide. Fluxul de imigranţi clandestini care se deplasează de-a lungul statelor din vestul Balcanilor a ajuns la final, se arată documentul care va fi prezentat în această după-amiază în cadrul summitului UE-Turcia de la Bruxelles.
„UE va susţine Grecia în acest moment dificil şi va face maximumul posibil pentru a ajuta statul să gestioneze situaţia”, se precizează în documentul agreeat de cele 28 de state membre şi consultat de publicaţia Le Figaro.
Citeşte şi: Dacian Cioloş reprezintă România la reuniunea informală a Consiliului European din 7 martie 2016
Liderii statelor UE se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a analiza acordul stabilit cu Turcia la finalul anului trecut în privinţa reducerii numărului de imigranţi din Europa.
În cadrul reuniunii din 29 noiembrie 2015, a fost de asemenea adoptat un plan de acţiune comun pentru a gestiona criza refugiaţilor creată de situaţia din Siria, prin care UE se angajează să furnizeze resurse suplimentare iniţiale în valoare de trei miliarde de euro, pentru a ajuta Turcia să facă faţă numărului mare de refugiaţi sirieni aflaţi în prezent în această ţară.
Furnizarea de resurse suplimentare din partea UE s-a decis, în contextul în care Turcia găzduieşte peste 2,2 milioane de sirieni şi are cheltuieli cu refugiaţii care se ridică la opt miliarde de dolari.
Peste 131.000 de imigranţi au sosit în Europa în primele două luni ale anului, mai mult decât în prima jumătate a anului trecut, potrivit ONU.