Henry Kissinger, o figură deosebită în istoria diplomației americane, cu o prezență adesea controversată, fost secretar de stat sub președinții Richard Nixon și Gerald Ford, a încetat din viață la vârsta de 100 de ani, conform anunțului făcut miercuri de organizația sa într-un comunicat de presă transmis de AFP.
Citește și: VIDEO: La 100 de ani, Henry Kissinger s-a întâlnit cu Xi Jinping, președintele Chinei: „Un bun prieten!”
Cu un rol cheie în diplomația globală în timpul Războiului Rece, Henry Kissinger „a murit în casa sa din Connecticut,” conform sursei citate.
Născut evreu german pe 27 mai 1923 în Bavaria, Kissinger, cu o voce profundă și un accent german pronunțat, a rămas o figură faimoasă și o influență semnificativă pe parcursul a decenii întregi, după ce și-a încheiat activitatea în afacerile internaționale. Heinz Alfred Kissinger a devenit cetățean american la vârsta de 20 de ani. Fiind fiul unui profesor de școală, el s-a alăturat contra-spionajului militar și armatei americane, urmând apoi studiile la Harvard, unde și-a desfășurat și activitatea didactică.
Fiind celebru pentru ochelarii cu rame groase, a devenit fața diplomației globale atunci când președintele republican Richard Nixon l-a numit consilier pentru securitate națională în 1969, apoi secretar de stat. A ocupat ambele funcții între 1973 și 1975 și a continuat să fie maestru al diplomației sub președintele Gerald Ford până în 1977. În această perioadă, a promovat relaxarea relațiilor în Uniunea Sovietică și a inițiat deschiderea în relațiile cu China lui Mao, organizând vizita istorică a lui Nixon la Beijing în 1972.
Cu toate acestea, imaginea sa a fost umbrită de capitole întunecate din istoria SUA, inclusiv sprijinul acordat loviturii de stat din Chile în 1973 și invazia Timorului de Est în 1975, precum și implicarea în Războiul din Vietnam. În timpul bombardamentelor de la Hanoi, a condus negocieri secrete cu Le Duc Tho pentru a pune capăt conflictului. Semnarea acordului de încetare a focului i-a adus Premiul Nobel pentru Pace în 1973, împărțit cu nord-vietnamezul, fiind unul dintre cele mai controversate acordări ale acestui premiu.
Fără Kissinger, America a pierdut „una dintre cele mai ascultate voci ale sale în politica externă”, a reacţionat fostul preşedinte republican George W. Bush.
Faptul că un astfel de om, un refugiat din Germania nazistă, a putut deveni şef al diplomaţiei americane „vorbeşte atât despre măreţia sa, cât şi despre măreţia Americii”, a adăugat fostul preşedinte republican într-un comunicat de presă.
Citește și: Henry Kissinger anticipează asasinarea lui Vladimir Putin. Final tragic pentru președintele rus