Hegemonia SUA în criza ucraineană a devenit evidentă, a opinat diplomatul chinez, estimând că Washingtonul încearcă la Vest să limiteze spaţiul strategic al Rusiei şi să slăbească dezvoltarea sa, iar la Est, pe calea unei alianţe cu Japonia şi alte ţări asiatice, să frâneze dezvoltarea Chinei.
‘În această situaţie, în faţa Chinei şi a Rusiei a apărut o nouă oportunitate pentru aprofundarea cooperării lor’, a subliniat diplomatul chinez, accentuând că, în prezent, s-a profilat tocmai o astfel de posibilitate.
Potrivit acestuia, în pofida faptului că SUA au provocat criza în Ucraina, după care au instituit sancţiuni împotriva Rusiei, exercitând de asemenea şi o presiune militară la adresa Moscovei, Rusia a fost capabilă să reziste la o astfel de situaţie.
Vizita pe care o începe preşedintele rus Vladimir Putin marţi la Shanghai nu vizează obţinerea de sprijin politic din partea Chinei de către Moscova în problema ucraineană, a mai estimat fostul ambasador chinez în Federaţia Rusă. ‘Astfel de declaraţii care au apărut pe fondul crizei ucrainene şi al sancţiunilor SUA şi occidentale sunt greşite’, a spus el, potrivit Agerpres.
Referitor la apropiata participare a preşedintelui rus la cel de-al IV-lea summit al Conferinţei privind interacţiunea şi măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA) la Shanghai, diplomatul chinez a salutat implicarea Rusiei în securitatea din regiunea asiatică. În ultimii ani, în opinia sa, Rusia se concentrează tot mai mult pe Asia şi depune eforturi susţinute în vederea dezvoltării părţii asiatice a Federaţiei Ruse, implicându-se tot mai activ în cooperarea cu ţările din Asia, inclusiv în domeniul securităţii.
Cooperarea Rusiei cu Asia
În această şi constă înţelepciunea strategiei naţionale şi a politicii externe a Rusiei, a evidenţiat reprezentantului diplomaţiei de la Beijing. ‘Rusia este totuşi o ţară eurasiatică şi două treimi din teritoriul său se află în Asia, de aceea securitatea şi dezvoltarea cooperării cu Asia sunt extrem de actuale pentru Moscova’, a mai spus el.
Cu această ocazie, preşedinţii Chinei şi Rusiei, Xi Jinping, şi respectiv Vladimir Putin vor asista marţi la începerea manevrelor maritime comune ruso-chineze ‘Interacţiunea maritimă-214’, relevă Xinhua.
Programul vizitei liderului rus în China include convorbiri la nivel de şefi de stat, precum şi o reuniune cu oameni de afaceri chinezi şi ruşi. Temele centrale vizează două proiecte în domeniul aviaţiei – crearea unei aeronave comune cu fuselaj larg pe distanţe lungi şi fabricarea pe teritoriul chinez a unui elicopter greu de tipul Mi-26, după cum relatează în ediţia sa de luni cotidianul economic rus Kommersant.
Rusia a dat semne în ultimul timp că este dispusă să deschidă Beijingului acces la tehnologiile sale din domeniul aviaţiei, în pofida faptului că, până recent, China recurgea la crearea unor copii de avioane ruseşti fără licenţă, informează Agerpres.
În total, după cum a specificat consilierul preşedintelui rus Iuri Uşakov, pentru vizita lui Vladimir Putin în China a fost pregătit ‘un pachet fantastic din 43 de acorduri bilaterale’, dintre care se estimează că vor fi semnate 30. Moscova îşi pune mari speranţe în acordul cu privire la livrările de gaze în China, dar nu se ştie încă dacă un contract în acest sens va fi semnat.