SUA iau în considerare posibilitatea unei operaţiuni militare în Irak. Propunerea este în curs de dezvoltare şi nu a fost încă aprobată de către preşedintele Barack Obama. Oficialul american a declarat că această misiune de salvare este una din numeroasele opţiuni ale armatei SUA după paraşutarea de hrană şi apă în ultimele şase zile pentru refugiaţii aflaţi în dificultate. ‘Sunt căutate modalităţi pentru a face mai mult decât paraşutarea de produse alimentare şi apă. Până în prezent a fost posibilă numai acest fel de asistenţă’ umanitară, a afirmat el, potrivit Agerpres.
De săptămâna trecută, Statele Unite depun eforturi pentru a stopa avansarea jihadiştilor din Statul Islamic spre oraşul Erbil (capitala Kurdistanului irakian) şi eliberarea yazidiţilor, recurgând la o campanie de atacuri aeriene punctuale.
O eventuală misiune de salvare în Irak ar putea însă expune trupele americane la tirurile directe ale jihadiştilor grupării Statul Islamic şi este un risc pe care Obama s-ar putea să nu fie dispus să-l accepte.
Citeşte şi Rebelii din Irak au primit arme, inclusiv din România, de la serviciile secrete occidentale
Pentagonul a continuat să pună marţi bazele unei misiuni de salvare prin trimiterea a 130 de consilieri militari în nordul Irakului în scopul dezvoltării opţiunilor pe care Ministerul american al Apărării le-ar putea prezenta preşedintelui Barack Obama. Echipa va fi formată din puşcaşi marini şi membri ai forţelor speciale americane cu experienţă în misiuni dificile.
Cu o zi în urmă, agenţia de presă Reuters informa, citând un înalt oficial al Pentagonului, că SUA nu intenţionează să-şi extindă operaţiunea militară împotriva militanţilor din Statul Islamic.
Citeşte şi SCHIMBĂRI MAJORE aduse de BOMBARDAMENTELE din Irak
În acelaşi timp, guvernul britanic a anunţat trimiterea mai multor elicoptere de transport Chinook în regiune, într-un demers destinat să ajute refugiaţi yazidiţi care se luptă să supravieţuiască în lanţul muntos Sinjar, unde s-au refugiat din calea islamiştilor.