”Departamentul american al Justiţiei a cerut confiscarea Grace 1, evocând un număr de motive, pe cale să fie examinate”, a precizat un purtător de cuvânt al Guvernului din Gibraltar, adăugând că audierea a fost amânată la ora locală 16.00 (17.00, ora României).
Curtea ar urma să decidă o prelungire a imobilizării petrolierului Grace 1, suspectat că transporta petrol către Siria, încălcând astfel un embargo european. Sfârşitul imobilizării Grace 1 este prevăzut, pentru moment, sâmbătă, la 19 august. Dacă nu s-ar fi primit această cerere, la ora locală 1.30 (2.30, ora României), ”nava ar fi plecat”, a declarat preşedintele Curţii Supreme, judecătorul Anthony Dudley, informează news.ro.
O cerere de întrajutorare judiciară constă în general în a solicita unui tribunal ca cel din Gibraltar să aplice o decizie a unui tribunal străin, în acest caz a unui tribunal american. Între timp, căpitanul şi cei trei ofiţeri de pe Grace 1, eliberaţi pe cauţiune, au fost eliberaţi în mod oficial, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului din Gibraltar, potrivit news.ro.
Citeşte şi Strâmtoarea Ormuz este un butoi de pulbere ce poate sări în aer
Grace 1, încărcat cu 2,1 milioane de barili de petrol, a fost imobilizat la 4 iulie de către Poliţia din Gibraltar şi forţele speciale britanice, provocând o criză diplomatică între Teheran şi Londra. Teheranul dă asigurări că petrolierul naviga în apele internaţionale şi acuză regatul Unit de ”piraterie”, reclamând de la bun început ca britanicii să-l lase să plece, potrivit news.ro.
La 19 iulie, Iranul a imobilizat, în Strâmtoarea Ormuz, un petrolier britanic, Stena Impero, suspectat de ”nerespectarea codului maritim internaţional”.Cu o zi înaintea audierii, diplomaţia părea pe punctul de a demina criza.”Sper că această problemă va fi rezolvată într-un viitor apropiat”, declara marţi un oficial de rang din cadrul autorităţii portuare iraniene, Jalil Eslami, pentru agenţia iraniană de presă Irna. Această audiere la Curtea Supremă ”ar fi trebuit să se desfăşoare altfel”, a declarat Joseph Triay. ”Trebuia să fie o cerere de ridicare a ordinului de suspendare”, a spus el.
Imobilizarea petrolierului şi intensificarea tensiunilor diplomatice care au decurs au bruiat eforturile unor state europene de a salva Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, din care Statele Unite s-au retras anul trecut şi au impus sancţiuni dure republicii islamice.