Statele Unite plănuiesc întărirea scutului antirachetă de la Deveselu

Statele Unite iau în calcul posibila întărire a scuturilor antirachetă Aegis Ashore din România și Polonia, reiese din proiectul legii de aprobare a bugetului Pentagonului pe anul fiscal 2024, care începe la 1 octombrie 2023 și se încheie pe 30 septembrie anul viitor, potrivit normelor americane.
Filip Stan
17 iul. 2023, 09:31
Statele Unite plănuiesc întărirea scutului antirachetă de la Deveselu

Draftul de act normativ a fost aprobat la finalul săptămânii trecute de către Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, printr-un vot la limită, și trimis ulterior Senatului.

″În cel mult 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, directorul Agenției SUA pentru Apărare Antirachetă va prezenta Comisiilor de Apărare ale Congresului un raport privind posibile îmbunătățiri/extinderi (enhancements, în original – n.r.) ale siturilor Aegis Ashore din Polonia și România″, se menționează în documentul citat de Profit.ro.

Potrivit sursei citate, raportul va include: 1) o analiză privind fezabilitatea și oportunitatea: a) îmbunătățirii sistemelor de senzori asociate, pentru a detecta o gamă mai largă de amenințări de natura rachetelor; b) desfășurării unei flote mixte de sisteme defensive de interceptare; c) întăririi fizice a facilităților, precum și 2) un profil financiar anual, care va detalia totalul costurilor asociate cu fiecare dintre opțiunile menționate.

″Raportul va fi înaintat în formă neclasificată, dar poate include o anexă clasificată″, mai scrie în proiectul de lege.

Americanii își puneau încă din 2017 problema de a instala și capabilități de apărare antiaeriană la bazele Aegis Ashore din România și Polonia, potrivit sursei citate.

Scutul antirachetă de la Deveselu din România a devenit operațional în mai 2016. Lucrările la cel din Polonia, de la Redzikowo, au fost mult întârziate și se speră că facilitatea va fi finalizată până la sfârșitului lui 2023.

Citeşte şi: Circulaţia pe podul Crimeei a fost întreruptă din pricina unei „situaţii de urgenţă”. Un cuplu a murit în urma unei explozii, iar fiica lor a fost rănită

În prima parte a lunii februarie a anului trecut, cu puțin timp înainte de invazia Rusiei împotriva Ucrainei, ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, declara că, potrivit analiștilor militari de la Moscova, unele dintre elementele facilității antirachetă de la Deveselu ar putea fi rapid reajustate pentru arme strategice ofensive, de exemplu rachete de croazieră Tomahawk, cu focos convențional sau neconvențional.

În replică, ministrul de Externe de atunci, Bogdan Aurescu, a reafirmat atunci la Prima TV că sistemul de la Deveselu este pur defensiv și nu are nicio legătură cu Rusia.

″Este o susținere repetată constant de Federația Rusă cum că acest scut de la Deveselu ar avea caracter ofensiv, cum că ar exista amplasate acolo sau că ar putea fi amplasate foarte rapid, iminent, rachete ofensive de tip Tomahawk și că, evident, acest scut, pentru Federația Rusă reprezintă o amenințare, ceea ce este complet fals. Noi am răspuns de-a lungul timpului, încă de la momentul negocierii, deci chiar înainte de 2016. E vorba de un sistem defensiv, el nu are legătură cu Federația Rusă, pentru că amplasarea lui și tipurile de interceptoare care sunt puse acolo vizează eventuale amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euro-atlantic, dinspre Orientul Mijlociu″, a spus atunci Aurescu.

Citeşte şi: Dezastru în Italia, în apropiere de Napoli. Un bloc de trei etaje s-a prăbușit, salvatorii caută victime sub dărâmături

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Proiectul lui Ceaușescu, finalizat după trei decenii. O premieră pentru România
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver