Statele Unite plănuiesc întărirea scutului antirachetă de la Deveselu

Statele Unite iau în calcul posibila întărire a scuturilor antirachetă Aegis Ashore din România și Polonia, reiese din proiectul legii de aprobare a bugetului Pentagonului pe anul fiscal 2024, care începe la 1 octombrie 2023 și se încheie pe 30 septembrie anul viitor, potrivit normelor americane.
Filip Stan
17 iul. 2023, 09:31
Statele Unite plănuiesc întărirea scutului antirachetă de la Deveselu

Draftul de act normativ a fost aprobat la finalul săptămânii trecute de către Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, printr-un vot la limită, și trimis ulterior Senatului.

″În cel mult 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, directorul Agenției SUA pentru Apărare Antirachetă va prezenta Comisiilor de Apărare ale Congresului un raport privind posibile îmbunătățiri/extinderi (enhancements, în original – n.r.) ale siturilor Aegis Ashore din Polonia și România″, se menționează în documentul citat de Profit.ro.

Potrivit sursei citate, raportul va include: 1) o analiză privind fezabilitatea și oportunitatea: a) îmbunătățirii sistemelor de senzori asociate, pentru a detecta o gamă mai largă de amenințări de natura rachetelor; b) desfășurării unei flote mixte de sisteme defensive de interceptare; c) întăririi fizice a facilităților, precum și 2) un profil financiar anual, care va detalia totalul costurilor asociate cu fiecare dintre opțiunile menționate.

″Raportul va fi înaintat în formă neclasificată, dar poate include o anexă clasificată″, mai scrie în proiectul de lege.

Americanii își puneau încă din 2017 problema de a instala și capabilități de apărare antiaeriană la bazele Aegis Ashore din România și Polonia, potrivit sursei citate.

Scutul antirachetă de la Deveselu din România a devenit operațional în mai 2016. Lucrările la cel din Polonia, de la Redzikowo, au fost mult întârziate și se speră că facilitatea va fi finalizată până la sfârșitului lui 2023.

Citeşte şi: Circulaţia pe podul Crimeei a fost întreruptă din pricina unei „situaţii de urgenţă”. Un cuplu a murit în urma unei explozii, iar fiica lor a fost rănită

În prima parte a lunii februarie a anului trecut, cu puțin timp înainte de invazia Rusiei împotriva Ucrainei, ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, declara că, potrivit analiștilor militari de la Moscova, unele dintre elementele facilității antirachetă de la Deveselu ar putea fi rapid reajustate pentru arme strategice ofensive, de exemplu rachete de croazieră Tomahawk, cu focos convențional sau neconvențional.

În replică, ministrul de Externe de atunci, Bogdan Aurescu, a reafirmat atunci la Prima TV că sistemul de la Deveselu este pur defensiv și nu are nicio legătură cu Rusia.

″Este o susținere repetată constant de Federația Rusă cum că acest scut de la Deveselu ar avea caracter ofensiv, cum că ar exista amplasate acolo sau că ar putea fi amplasate foarte rapid, iminent, rachete ofensive de tip Tomahawk și că, evident, acest scut, pentru Federația Rusă reprezintă o amenințare, ceea ce este complet fals. Noi am răspuns de-a lungul timpului, încă de la momentul negocierii, deci chiar înainte de 2016. E vorba de un sistem defensiv, el nu are legătură cu Federația Rusă, pentru că amplasarea lui și tipurile de interceptoare care sunt puse acolo vizează eventuale amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euro-atlantic, dinspre Orientul Mijlociu″, a spus atunci Aurescu.

Citeşte şi: Dezastru în Italia, în apropiere de Napoli. Un bloc de trei etaje s-a prăbușit, salvatorii caută victime sub dărâmături

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Zelenski cere un contingent militar european pentru securitatea Ucrainei în cazul unui armistițiu cu Rusia
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!