Centrul de control și prevenire a maladiilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) a anunțat marți înființarea, din toamna anului 2016, a unei rețele de laboratoare regionale în fiecare stat din componența SUA și în șapte arii urbane și teritorii pentru a urmări rezistența microbiană în probe umane și a-i face față.
De asemenea, CDC va debloca noi resurse pentru a sprijini serviciile de sănătate ale SUA în efortul lor vizând limitarea focarelor de infecție rezistente la antibiotice și oprirea răspândirii acestor agenți patogeni, informează Agerpres.
Teama față de un scenariu catastrofal a crescut de la detectarea la o femeie de 49 de ani, care suferea de o infecție persistentă a tractului urinar, a unei tulpini de Escherichia coli (E. coli) purtătoare a genei MCR-1. Această descoperire a fost subiectul unui articol publicat recent în revista medicală Antimicrobial Agents and Chemotherapy.
CDC a precizat că a lucrat cu ministerul apărării, ai cărui virusologi au detectat bacteria, precum și cu autoritățile sanitare din statul Pennsylvania, unde a fost spitalizată pacienta, pentru „identificarea persoanelor care ar fi putut veni în contact cu ea, astfel încât să se ia măsurile necesare pentru evitarea contagiunii locale”.
Gena MRC-1 este temută deoarece face această bacterie rezistentă la colistină, un antibiotic datând din 1959 folosit ca tratament de ultimă instanță împotriva enterobacteriilor rezistente la carbapeneme (ERC). Aceasta este o altă clasă importantă de antibiotice utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene multi-rezistente.
Este pentru prima oară când a fost găsită în SUA gena MRC-1 la o bacterie care a infectat un om, dar acest fenomen fusese deja detectat în Europa și în China, la păsările de curte și la porci.
Însă bacteria E. coli care a infectat acest pacient, astăzi vindecat, a fost, din fericire, încă sensibilă la carbapeneme, a spus CDC.
Gena mutantă MCR-1, situată pe un mic fragment de ADN microbian, are capacitatea de a trece de la o bacterie la alta, propagând răspândirea rezistenței la antibiotice la multe specii de bacterii.
În cazul în care carbapenemele rezistente la enterobacterii dobândesc această genă, atunci nu va mai fi nici un antibiotic disponibil în prezent pentru a le opri proliferarea, sunt îngrijorate autoritățile din domeniul sănătății, potrivit Agerpres.
„Suntem foarte aproape de a ajunge să vedem apariția unor enterobacterii care sunt imposibil de tratat cu antibiotice”, a avertizat dr. Lance Price, de la Universitatea George Washington, citat de ‘New York Times’.
Pentru dr. Tom Frieden, directorul CDC, „riscăm să ne întoarcem la o lume de dinainte de antibiotice”.
CDC și National Institutes of Health (NIH) au urmărit această genă la bacteriile din America de Nord, de la apariția sa în China în anul 2015.
Detectarea MCR-1 pentru prima dată în Statele Unite „este un semn vestitor al apariției unei bacterii rezistente la toate antibioticele”, sunt de părere autorii acestei descoperiri.
Cu o rată de mortalitate de până la 50 la sută, enterobacteriile rezistente la carbapeneme sunt considerate de către CDC ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice.
Dar oamenii de știință de la Pentagon subliniază pe un blog că gena MRC-1 este rară. Ei precizează că cercetătorii agențiilor federale americane au analizat 44.000 de bacterii de salmonela și 9.000 de bacterii E. coli prelevate de la oameni și din carnea vândută în supermarket-uri, fără a găsi urme ale acestei gene.
Cu toate acestea, dr. Frieden consideră că este imperativ „să se facă eforturi foarte mari pentru protejarea eficienței antibioticelor pentru generația noastră și a copiilor noștri” și să se dezvolte noi clase de antibiotice, luând măsuri, în același timp, pentru promovarea unei mai bune utilizări a acestor medicamente, în mare măsură prescrise în exces de medici.
Până la 30 la sută dintre antibioticele administrate pe cale orală, prescrise la consultații de medicii din SUA sunt inadecvate, potrivit unui studiu recent publicat în revista ‘Journal of American Medical Association’ (JAMA).
Această utilizare greșită a antibioticelor este principala cauză a dezvoltării rezistenței microbiene, care afectează două milioane de oameni din Statele Unite și produce anual 23.000 de decese, a atras atenția CDC, citată de agenția France Presse.