Statele Unite se mobilizează împotriva unei bacterii REZISTENTE LA TOATE ANTIBIOTICELE

Autoritățile din domeniul sănătății din SUA își vor intensifica eforturile pentru a opri apariția unor tulpini bacteriene rezistente la toate antibioticele, după recenta descoperire a unui pacient infectat cu o bacterie mutantă, insensibilă chiar și la un antibiotic de ultimă instanță.
Romania TV
01 iun. 2016, 12:52
Statele Unite se mobilizează împotriva unei bacterii REZISTENTE LA TOATE ANTIBIOTICELE

Centrul de control și prevenire a maladiilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) a anunțat marți înființarea, din toamna anului 2016, a unei rețele de laboratoare regionale în fiecare stat din componența SUA și în șapte arii urbane și teritorii pentru a urmări rezistența microbiană în probe umane și a-i face față.

De asemenea, CDC va debloca noi resurse pentru a sprijini serviciile de sănătate ale SUA în efortul lor vizând limitarea focarelor de infecție rezistente la antibiotice și oprirea răspândirii acestor agenți patogeni, informează Agerpres.

Teama față de un scenariu catastrofal a crescut de la detectarea la o femeie de 49 de ani, care suferea de o infecție persistentă a tractului urinar, a unei tulpini de Escherichia coli (E. coli) purtătoare a genei MCR-1. Această descoperire a fost subiectul unui articol publicat recent în revista medicală Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

CDC a precizat că a lucrat cu ministerul apărării, ai cărui virusologi au detectat bacteria, precum și cu autoritățile sanitare din statul Pennsylvania, unde a fost spitalizată pacienta, pentru „identificarea persoanelor care ar fi putut veni în contact cu ea, astfel încât să se ia măsurile necesare pentru evitarea contagiunii locale”.

Gena MRC-1 este temută deoarece face această bacterie rezistentă la colistină, un antibiotic datând din 1959 folosit ca tratament de ultimă instanță împotriva enterobacteriilor rezistente la carbapeneme (ERC). Aceasta este o altă clasă importantă de antibiotice utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene multi-rezistente.

Este pentru prima oară când a fost găsită în SUA gena MRC-1 la o bacterie care a infectat un om, dar acest fenomen fusese deja detectat în Europa și în China, la păsările de curte și la porci.

Însă bacteria E. coli care a infectat acest pacient, astăzi vindecat, a fost, din fericire, încă sensibilă la carbapeneme, a spus CDC.

Gena mutantă MCR-1, situată pe un mic fragment de ADN microbian, are capacitatea de a trece de la o bacterie la alta, propagând răspândirea rezistenței la antibiotice la multe specii de bacterii.

În cazul în care carbapenemele rezistente la enterobacterii dobândesc această genă, atunci nu va mai fi nici un antibiotic disponibil în prezent pentru a le opri proliferarea, sunt îngrijorate autoritățile din domeniul sănătății, potrivit Agerpres.

„Suntem foarte aproape de a ajunge să vedem apariția unor enterobacterii care sunt imposibil de tratat cu antibiotice”, a avertizat dr. Lance Price, de la Universitatea George Washington, citat de ‘New York Times’.

Pentru dr. Tom Frieden, directorul CDC, „riscăm să ne întoarcem la o lume de dinainte de antibiotice”.

CDC și National Institutes of Health (NIH) au urmărit această genă la bacteriile din America de Nord, de la apariția sa în China în anul 2015.

Detectarea MCR-1 pentru prima dată în Statele Unite „este un semn vestitor al apariției unei bacterii rezistente la toate antibioticele”, sunt de părere autorii acestei descoperiri.

Cu o rată de mortalitate de până la 50 la sută, enterobacteriile rezistente la carbapeneme sunt considerate de către CDC ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice.

Dar oamenii de știință de la Pentagon subliniază pe un blog că gena MRC-1 este rară. Ei precizează că cercetătorii agențiilor federale americane au analizat 44.000 de bacterii de salmonela și 9.000 de bacterii E. coli prelevate de la oameni și din carnea vândută în supermarket-uri, fără a găsi urme ale acestei gene.

Cu toate acestea, dr. Frieden consideră că este imperativ „să se facă eforturi foarte mari pentru protejarea eficienței antibioticelor pentru generația noastră și a copiilor noștri” și să se dezvolte noi clase de antibiotice, luând măsuri, în același timp, pentru promovarea unei mai bune utilizări a acestor medicamente, în mare măsură prescrise în exces de medici.

Până la 30 la sută dintre antibioticele administrate pe cale orală, prescrise la consultații de medicii din SUA sunt inadecvate, potrivit unui studiu recent publicat în revista ‘Journal of American Medical Association’ (JAMA).

Această utilizare greșită a antibioticelor este principala cauză a dezvoltării rezistenței microbiene, care afectează două milioane de oameni din Statele Unite și produce anual 23.000 de decese, a atras atenția CDC, citată de agenția France Presse.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Amendă de peste 4.000 de lei pentru românii care transportă în mașină animalele de companie și nu respectă aceste reguli. Ce prevede Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Ce urmează după zilele de ger. Primăvara, ceva mai aproape
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Prognoza meteo: Creștere treptată a temperaturilor și șanse ridicate de precipitații
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!