SUA se pregătesc să trimită o navă militară în Marea Neagră, pe fondul tensiunilor din regiune între Rusia şi Ucraina. Armata americană a cerut Departamentului de Stat să anunţe Turcia despre planurile sale de a trimite o navă militară în Marea Neagră, conform a trei oficiali, ei adăugând că decizia este un răspuns la acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei în Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.
Ministerul Apărării din Rusia a anunţat miercuri că trupele sale din estul Crimeei, anexată de Moscova în 2014, au efectuat exerciţii militare cu sistemele anti-rachetă Pantsir, potrivit news.ro.
De asemenea Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a informat miercuri că guvernul ucrainean a început „pregătiri active” pentru un atac militar în estul Ucrainei, folosindu-se de legea marţială ca acoperire.
„Componente ofensive substanţiale sunt transportate în regiune şi sunt dispersate de-a lungul liniei de contact”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zakharova.
SUA trebuie să anunţe Turcia atunci când navele americne trec prin strâmtorile sale, conform Convenţiei de la Montreux, un tratat din 1936 care gestionează trecerea navelor militare prin cele trei strâmtori ale Turciei, informează news.ro.
Conform tratatului, ţările care nu au ieşire la Marea Neagră trebuie să anunţe Turcia cu cel puţin 15 zile înainte să treacă prin strâmtori.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA a declarat: „Statele Unite îşi coordonează activităţile respectând Convenţia de la Montreux. Nu vom comenta în ceea ce priveşte natura corespondenţei noastre diplomatice cu Guvernul Turciei”.
Doi dintre oficiali au declarat că notificarea are ca scop să permită marinei americane să trimită o navă militară în zonă, însă această opţiune nu va fi neapărat selectată, potriit news.ro.
„Flota 6 este întotdeauna pregătită să răspundă. Coordonăm constant operaţiun pentru a asigura securitatea şi stabilitatea în zonele de operaţiuni ale Flotei 6, inclusiv în apele internaţionale şi spaţiul aerian al Mării Negre”, a declarat comandantul Kyle Raines, un purtător de cuvânt al Flotei.
Miercuri, marina americană a trimis fregata USS McCampbell în apropierea apelor contestate din Marea Japoniei. Această decizie a fost luată pentru a contracara Rusia, care susţin că apele respective îi aparţin. Un purtător de cuvânt al marinei americane a declarat că Moscova revendică zone care trec cu mult peste cele 12 mile distanţă faţă de coasta Rusiei, care sunt garantate conform dreptului internaţional.
Pe 25 noiembrie, trei nave aparţinând Marinei ucrainene care voiau să treacă din Marea Neagră în Marea Azov au fost blocate de Paza de Coastă rusă, în apropierea Strâmtorii Kerci, situată între Rusia şi Crimeea anexată. După mai multe ore tensionate de manevre, ruşii au deschis focul, au confiscat navele ucrainene şi i-au luat prozonieri pe cei 24 de membri ai echipajelor acestora, potrivit news.ro.
Miniştrii de externe ai NATO au discutat marţi despre regiunea Mării Negre cu miniştrii de externe din Ucraina şi Georgia iar Secretarul General al alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO şi-a întărit prezenţa în regiune pentru a răspunde la ceea ce el a numit acţiunile agresive ale Rusiei.