‘Există câteva instrumente pe care Statele Unite le au, iar noi nu am desfăşurat deocamdată întregul set de instrumente care ar putea submina în mod semnificativ – dacă nu chiar să oprească de-a dreptul – proiectul’, a declarat ambasadorul Sondland, cu prilejul unui eveniment organizat de think-tankul European Policy Centre la Bruxelles.
Berlinul este unul din principalii susţinători ai proiectului Nord Stream 2, care va transporta gaz rusesc direct spre Germania, prin Marea Baltică, ocolind rutele continentale din estul Europei. Gazoductul urmează să fie finalizat în 2019.
State ca Polonia şi Ucraina sunt îngrijorate însă că vor pierde taxele de tranzit pe care le percep acum pentru transportul gazului rusesc spre Occident. Alţii critică proiectul pentru faptul că accentuează dependenţa energetică a Europei de Moscova.
Preşedintele american Donald Trump a criticat proiectul, acuzând Germania, cu prilejul summitului NATO din iulie, că este ‘controlată total’ de Moscova.
‘Sperăm că opoziţia faţă de proiect va creşte în mod organic, pentru că UE şi ţări membre sunt de acord că dependenţa de energia rusească nu este o decizie geopolitică bună pe termen lung’, a adăugat diplomatul american. ‘Dacă această filosofie nu va fi adoptată şi Nord Stream va continua, atunci preşedintele are la dispoziţia sa multe, multe alte instrumente (…) pentru a încerca să oprească acest proiect’, a afirmat Sondland, fără a intra în detalii.
El a negat că poziţia Washingtonului a fost motivată de un interes de a vinde gaz lichefiat în Europa, susţinând că gazoductul este o greşeală strategică. ‘Nu vrem să vedem gazul cuiva închis în mijlocul iernii atunci când apare o criză politică’, a declarat ambasadorul. ‘Dacă Europa este vulnerabilă, Statele Unite sunt vulnerabile. Atât de puternică este relaţia transatlantică. Suntem inseparabili’, a subliniat el.
Sondland a acuzat, pe de altă parte, Uniunea Europeană că joacă un ‘joc al tragerii de timp’ în discuţiile în vederea începerii negocierilor pentru un acord care ar putea elimina tarife, subvenţii şi alte bariere în comerţul transatlantic.
‘Unii cred că pot trage de timp şi aştepta să plece acest preşedinte Problema este că această tactică nu funcţionează pentru că orice preşedinte dintr-unul din cele două partide va cere, foarte probabil, o realiniere’, a avertizat ambasadorul american.