Dezvăluirea a fost făcută de în versiunea preliminară a noii „Nuclear Posture Review” ( o revizuire a dispozitivului nuclear) pe care Pentagonul o va publica în februarie, anul acesta.
Dat fiind faptul că situaţia actuală este mult mai complexă decât era în 2010, Pentagonul trage concluzia că SUA au nevoie de o revizuire a dispozitivului nuclear american şi de o evaluare realistă a eventualelor pericole cu care s-ar putea confrunta în viitor, mai ales din partea Coreii de nord, a Rusiei sau a Chinei.
„SUA se confruntă cu un mediu în care ameninţarea nucleară s-a diversificat şi a avansează mai mult decât oricând”, scrie publicaţia Huffington Post.
Citeşte şi Analiză PwC: Cheltuielile militare globale vor urca până în anul 2021
Într-o asemenea conjunctură, Pentagonul propune dezvoltarea unor noi tipuri de arme nucleare cu putere limitată, în special arme tactice – denumite uneori şi ca „mini-arme nucleare” care să aibă o putere mare de penetrare şi care ar fi în schimb capabile să distrugă buncăre sau instalaţii subterane.
Ministerul Apărării american şi Agenţia Federală de Securitate Nucleare ar trebui să dezvolte, de pildă, o rachetă balistică mare-sol, mai precizează documentul. O astfel de armă ar asigura „o opţiune de retorsiune rapidă, capabilă să penetreze sistemulde apărare al duşmanului”, de pildă.
Contatct de presă, Pentagonul s-a abţinut să comenteze documentul publicat de Reuters, subliniind însă că este vorba de un text „pre-decizional” care nu a fost aprobat de Casa Albă, cel puţin deocamdată. Versiunea exactă a acestuia va apărea în data de 2 februarie.