Obiectivul de investiţii face parte din proiectul finanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial Mediu „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Giurgiu”, a cărui valoare totală este de peste 71 milioane de Euro.
Prin finalizarea contractului de lucrări „Reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare în aglomerarea Giurgiu-Slobozia” – din cadrul proiectului menţionat, a fost reabilitată staţia de epurare, fapt ce a dus, implicit, la eliminarea poluanţilor deversaţi în Dunăre.
„După finalizarea proiectului, populaţia aglomerărilor Giurgiu-Slobozia, Bolintin Vale şi Mihăileşti va fi conectată în proporţie de 100% la reţeaua de apă potabilă şi va avea astfel acces la surse de apă în condiţii de siguranţă. Vor fi conectaţi suplimentar la sistemul de alimentare cu apă potabilă un număr de aproximativ 8.810 locuitori. Rata de conectare la sistemul de canalizare va atinge o medie de 100% în aglomerările în cauză, conectând suplimentar la sistemul de apa uzata un număr de aproximativ 17.544 locuitori”, a declarat Rovana Plumb.
Urmare a reabilitării şi extinderii sale prin intermediul proiectului finanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu, aglomerarea Giurgiu-Slobozia dispune acum de o staţie de epurare modernă, cu posibilitatea de eliminare a fosforului şi azotului, ai cărei parametri de funcţionare sunt conformi cu legislaţia naţională şi comunitară, si care deserveşte aproximativ 82.400 locuitori echivalenţi.
Realizarea staţiei de epurare a Municipiului Giurgiu reprezintă o contribuţie importantă la îndeplinirea obligaţiilor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.
„Facem toate eforturile pentru a pune banii europeni la lucru, în beneficiul românilor. Avem oameni care muncesc pentru români, care fac eforturi să recupereze toate decalajele şi aduc banii europeni în ţară, în avantajul fiecărei comunităţi”, a menţionat în încheiere ministrul mediului şi pădurilor, Rovana Plumb.
La eveniment au mai participat secretarul de stat al Ministerului Mediului şi Pădurilor, Constantin Stelian Emil Moţ, directorul general al AM POS Mediu, Ciprian Constantin Ghioc, prefectul judeţului Giurgiu, Nina Carmen Crişu, preşedintele consiliului judeţean Giurgiu, Vasile Mustăţea, primarul municipiului Giurgiu, Nicoale Barbu, şi alti reprezentanţi ai autorităţilor locale care vor beneficia de rezultatele implementării acestui proiect.