Stația de metrou Timpuri Noi își schimbă oficial numele în Octavian Udriște! În acest context a fost instalată o plachetă în cinstea inginerului care a fost prezent la dezvelire.
De altfel, este o premieră ca o stație de metrou să poarte numele unei persoane aflate încă în viață.
Primul metrou din România a apărut în urmă cu 44 de ani, atunci când dictatorul Nicolae Ceaușescu s-a ambiționat ca Bucureștiul să intre în rândul capitalelor civilizate. Atunci a fost inaugurat tronsonul Timpuri Noi – Semănătoarea, astăzi Petrache Poenaru, iar cel care se ocupase de acest proiect a fost însuși inginerul Octavian Udriște.
Decizia ca stația de metrou Timpuri Noi să îi poarte numele inginerului a fost luată în luna septembrie de către conducerea Metrorex.
Această decizie a stârnit revoltă în rândul bucureștenilor nostalgici, dar și a celor care spun că această schimbare va produce multă confuzie în rândul călătorilor.
Aflat la vârsta de 88 de ani, inginerul Udriște s-a declarat surprins de decizia Metrorex pe care o consideră măgulitoare, dar și o recunoaștere a efortului pe care l-a depus de-a lungul timpului, în transportul public românesc.
”A fost o surpriză plăcută, măgulitoare. Sunt onorat. Nu vreau să mă laud, dar o iau ca pe o recunoaștere a muncii depuse de-a lungul vieții în domeniul transportului public.
Decizia nu-mi aparține. Probabil are legătură cu faptul că primul tronson al metroului din București, la care am și lucrat, a fost între Timpuri Noi și Semănătoarea.”, declară inginerul Octavian Udriște, pentru scena9.
Astăzi, onorat că una din stațiile de metrou îi va purta numele, de altfel o premieră ca numele să fie al unei persoane în viață, dar cu probleme de sănătate, inginerul Octavian Udriște rămâne, totuși, un personaj impotant din istoria metroului bucureștean.