Staţiile de metrou au fost incluse în categoria construcţiilor dotate obligatoriu cu adăposturi de protecţie civilă

Stațiile de metrou au fost incluse în categoria construcțiilor dotate obligatoriu cu adăposturi de protecție civilă, printr-o Hotărâre de Guvern adoptată miercuri.
Filip Stan
16 nov. 2016, 18:00
Staţiile de metrou au fost incluse în categoria construcţiilor dotate obligatoriu cu adăposturi de protecţie civilă

Potrivit unui comunicat al Executivului, reglementările în materie de protecție civilă au fost completate prin această HG care detaliază categoriile de construcții la care este obligatorie amenajarea adăposturilor și a punctelor de comandă de protecție civilă. Actul normativ elimină astfel impedimentele sesizate în timp în aplicarea HG 560/2005, în care aceste categorii de construcții erau enumerate la modul general, individualizarea lor practică fiind anevoioasă.

Guvernul precizează că stațiile de metrou sunt acum menționate expres în categoria construcțiilor la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecție civilă. Acest aspect nu era clar prevăzut în actualele reglementări, motiv pentru care nu toate stațiile de metrou construite după intrarea în vigoare a HG 560/2005 au fost realizate cu adăposturi de protecție civilă.

„Noul act normativ specifică suprafețele necesare pentru fiecare categorie de clădiri noi care trebuie prevăzute cu adăposturi de protecție civilă și introduce categorii noi de clădiri cu subsol la care amenajarea adăposturilor de protecție civilă este obligatorie, între care, lăcașurile de cult și spațiile de cazare aferente cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp și amenajările sportive închise cu un număr maxim de 400 de locuri pe scaune, indiferent de aria desfășurată. Nu pot fi amenajate adăposturi de protecție civilă în extinderile de clădiri cu destinație pentru cultură clasificate, potrivit legii, ca monumente istorice”, se spune în comunicat.

De asemenea, Guvernul a eliminat obligativitatea amenajării unor astfel de spații pentru clădirile proiectate cu subsol cu o suprafață mai mică de 600 mp, din cauza costurilor mari pe care le implică. În luarea acestei decizii s-a ținut cont de faptul că o suprafață mai mică de 600 mp implică clădiri mici utilizate în special de întreprinderile mici și mijlocii, se arată în comunicat.

Executivul precizează că eliminarea obligativității amenajării adăposturilor de protecție civilă pentru clădirile cu subsol cu o suprafață mai mică de 600 mp nu afectează asigurarea necesarului, deoarece fondul astfel constituit pe timp de pace se completează în alte două etape prevăzute în caz de o eventuală situație de conflict armat, conform concepției naționale de protecție civilă stabilită prin Hotărârea CSAT 107/2015.

În ceea ce privește punctele de comandă de protecție civilă, actul normativ aprobat miercuri de Guvern prevede amenajarea acestora în sedii ale autorităților administrației publice centrale, sedii ale prefecturilor/consiliilor județene și ale Consiliului General al Municipiului București, precum și în sedii ale consiliilor locale ale municipiilor reședință de județ și ale consiliilor locale ale sectoarelor Municipiului București.

Dacă amplasamentul acestora nu permite îndeplinirea acestei obligații, punctele de comandă pentru protecție civilă pot fi amenajate în subsolul altor construcții aflate în administrarea autorității respective, se mai arată în comunicat.

DailyBusiness
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Țara care a început să colecteze păianjeni veninoși. Localnicii sunt rugați să prindă insectele în borcane și să le predea punctelor de donații
Capital.ro
Legenda României a murit! Moartea sa a îndurerat întreaga țară. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Marile destinații în care se înghesuie românii. Unde își vor face concediile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
O tânără de 35 de ani murit după ce a fost lovită de o bucată de gheață căzută de pe bloc. Aceasta se afla într-o zonă rezidențială din Chiajna, Ilfov
Cancan.ro
Acuzații grave la adresa Ancuței, fosta iubită a lui Andrei Perneș. Ce ar fi făcut la înmormântare: „Era toată numai un…”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Kelemen Hunor: PSD și PNL au comis atât de multe greșeli, este o minune că sunt la guvernare
MediaFlux
SE INCHEIE RĂZBOIUL. Ucraina a acceptat acordul cu SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Brigitte Macron: ținta conspirațiilor absurde și triumful adevărului în fața dezinformării