Cinci noi meserii urmează să fie introduse de Guvern în organigrama cursurilor universitare începând din toamna 2016, la cererea companiilor care au solicitat statului să diversifice oferta educațională la nivel de licență și să ridice calitatea pregătirii absolvenților, pentru a ocupa posturile disponibile pe piață.
Astfel, la matematică și științe ale naturii, ramura Chimie și inginerie chimică, va fi introdusă Chimia farmaceutică, la științe inginerești, ramura Inginerie electrică, electronică și telecomunicații, va fi introdusă specializarea „Echipamente și sisteme electronice militare, electronică – radioelectronică de aviație”, iar la științe sociale, ramura Științe ale comunicării, va fi introdusă specializarea în media digitală.
În același timp, tot la științe sociale, dar ramura de științe militare, informații și ordine publică, va fi introdusă specializarea în managementul sistemelor de supraveghere aeriană, iar la ramura de știință psihologie și comportamentale va fi introdusă pedagogia socială.
Guvernul argumentează că noile specializări au fost introduse după analizarea cererilor economice și sociale de calificări universitare și apreciază că operațiunea va crește nivelul de angajabilitate a absolvenților.
Unu din cinci şomeri din Bucureşti are facultate
Solicitarea companiilor de a fi introduse meserii noi vine şi în contextul în care, cel puţin la Bucureşti, 22% dintre şomerii existenţi au facultate dar nu au un loc de muncă stabil.
Potrivit datelor centralizate de Agenţia Municipală de Ocupare a Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, unu din cinci şomeri are studii universitare, adică 4.517 persoane care mai beneficiază încă sau nu de indemnizaţie de şomaj.
Conform statisticii instituţiei, în Capitală sunt oficial 19.840 şomeri, din care 10.808 femei, corespunzător unei rate a şomajului de 1,79. Din totalul şomerilor din Bucureşti, 3.521 persoane mai primesc încă indemnizaţie de şomaj.