Datele publicate vineri arată o ușoară scădere a diferenţei – raportul de anul trecut constata că femeile afro-americane erau de cinci ori mai predispuse să moară – dar experții spun că acest lucru este nesemnificativ statistic și nu este un semn al progresului.
Autorul principal al raportului MBRRACE-UK, prof. Marian Knight, a declarat pentru The Guardian: „Scăderea la o diferență de patru ori nu ar trebui să fie un motiv ca să ne diminuăm eforturile, într-un moment în abordarea acestor inegalități în rândul femeilor gravide și noile mămici ar trebui să fie o prioritate„.
„Rata deceselor în rândul femeilor albe a crescut într-un procent mic, iar rata deceselor la femeile de culoare a scăzut puțin, dar niciuna dintre acestea nu reprezintă modificări semnificative statistic, deoarece ratele globale sunt scăzute”, a adăugat el.
Prof. Maggie Rae, președintele Facultății de Sănătate Publică, a declarat la rândul său: „Pandemia de coronavirus a pus și mai clar în evidență această disparitate și nu trebuie să pierdem din vedere acțiunile care sunt necesare pentru a aborda prejudecățile sistemice care au impact asupra îngrijirii pe care le-o oferim gravidelor din minoritățile etnice”.
Cele mai recente cifre privind decesele și morbiditatea maternă acoperă perioada cuprinsă între 2016 și 2018, şi arată că 217 de femei au murit în timpul sau până la șase săptămâni după sarcină din 2.235.159 de femei care au născut în Marea Britanie. Alte 349 de femei au murit la mai puţin de un an după sarcină.
Citeşte şi Malpraxis la spitalul din Slatina. Un bebeluș a murit la două zile după naștere
Un raport publicat în luna decembrie de un comitet mixt pentru drepturile omului a evidențiat lipsa unui obiectiv al NHS pentru a pune capăt disparității și a îndemnat guvernul să introducă unul. Tinuke Awe, cofondator al grupului de campanie Fivexmore, susține o astfel de iniţiativă. „Sunt necesare cercetări urgente pentru a înțelege aceste statistici, dar și ceea ce se întâmplă în spatele datelor„, spune aceasta.
Aproape toate cele care au murit în timpul sau după sarcină au avut multiple probleme, cum ar fi probleme de sănătate mintală sau fizică, au fost victime ale abuzurilor domestice sau au trăit într-o zonă defavorizată. Mai mult de jumătate dintre femeile care au murit erau supraponderale sau obeze. Totodată, boala cardiacă reprezintă cea mai mare cauză unică de decese materne indirecte. De asemenea, în raport a fost evidențiată o creștere de două ori a numărului de decese materne legate de epilepsie.