Statistică sumbră. Zeci de mii de europeni mor anual din cauza poluării aerului. Cercetarea, publicată miercuri, 20 ianuarie 2021, în The Lancet, a clasat 800 de orașe de pe continent, după ce a analizat decesele premature legate de poluanți – iar Madrid și Milano sunt pe primul loc.
Cercetarea, publicată miercuri, 20 ianuarie 2021, în The Lancet, a clasat 800 de orașe de pe continent, după ce a analizat decesele premature legate de poluanți – iar Madrid și Milano sunt pe primul loc.
Potrivit studiului, condus de experți de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, aproximativ 51.000 de decese cauzate de particule fine și 900 de oxid de azot ar putea fi evitate dacă națiunile ar reduce emisiile la cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Reduceți și mai mult emisiile și am putea salva până la 200.000 de vieți, susține autorul principal al studiului, Mark Nieuwenhuijsen.
„Știm că poluarea aerului este rea pentru voi. Poate provoca moarte prematură; știm că are un impact asupra inimii, creierului. Știm, de asemenea, că poate afecta un făt, știm că dacă sunteți expus, poate reduce funcția cognitivă”, a declarat Nieuwenhuijsen miercuri pentru Euronews.
„Dioxidul de azot provine în special din trafic. Deci, ceea ce trebuie să facem este să reducem traficul motorizat în orașele noastre sau să le facem mult mai curate – cumpărați-vă mașini electrice, de exemplu”, a mai declarat Nieuwenhuijsen.
Din punct de vedere al particulelor, Milano, Varșovia, Torino, Ostrava (Republica Cehă) și Cracovia se află pe primele locuri. În aceste orașe, aproximativ 12% din decesele premature naturale ar fi putut fi evitate.
România se situează cu trei oraşe din primele cinci la nivel european în topul poluării cu NO2, emisii produse în special de mașinile vechi și de cele diesel. București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu substanța clasificată drept cancerigen de mare risc.
Studiul a fost realizat de compania europeană de cercetare CE Delft și a vizat 432 de orașe europene, 21 dintre acestea fiind din România. Conform organizației Observatorul Român de Sănătate, București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2.