Statistică sumbră. Zeci de mii de europeni mor anual din cauza poluării aerului. Bucureşti, Cluj şi Braşov, în top 5 cele mai poluate oraşe europene

Zeci de mii de locuitori ai orașelor europene îşi pierd viaţa an de an ca urmare a poluării aerului. Acestea sunt concluziile celui mai recent studiu, în care se susține că multe dintre aceste decese pot fi prevenite.
Romania TV
21 ian. 2021, 18:08
Statistică sumbră. Zeci de mii de europeni mor anual din cauza poluării aerului. Bucureşti, Cluj şi Braşov, în top 5 cele mai poluate oraşe europene

Statistică sumbră. Zeci de mii de europeni mor anual din cauza poluării aerului. Cercetarea, publicată miercuri, 20 ianuarie 2021, în The Lancet, a clasat 800 de orașe de pe continent, după ce a analizat decesele premature legate de poluanți – iar Madrid și Milano sunt pe primul loc.

Statistică sumbră. Zeci de mii de europeni mor anual din cauza poluării aerului. Anunţul făcut de specialişti

Cercetarea, publicată miercuri, 20 ianuarie 2021, în The Lancet, a clasat 800 de orașe de pe continent, după ce a analizat decesele premature legate de poluanți – iar Madrid și Milano sunt pe primul loc.

Potrivit studiului, condus de experți de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, ​​aproximativ 51.000 de decese cauzate de particule fine și 900 de oxid de azot ar putea fi evitate dacă națiunile ar reduce emisiile la cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Reduceți și mai mult emisiile și am putea salva până la 200.000 de vieți, susține autorul principal al studiului, Mark Nieuwenhuijsen.

„Știm că poluarea aerului este rea pentru voi. Poate provoca moarte prematură; știm că are un impact asupra inimii, creierului. Știm, de asemenea, că poate afecta un făt, știm că dacă sunteți expus, poate reduce funcția cognitivă”, a declarat Nieuwenhuijsen miercuri pentru Euronews.

„Dioxidul de azot provine în special din trafic. Deci, ceea ce trebuie să facem este să reducem traficul motorizat în orașele noastre sau să le facem mult mai curate – cumpărați-vă mașini electrice, de exemplu”, a mai declarat Nieuwenhuijsen.

Din punct de vedere al particulelor, Milano, Varșovia, Torino, Ostrava (Republica Cehă) și Cracovia se află pe primele locuri. În aceste orașe, aproximativ 12% din decesele premature naturale ar fi putut fi evitate.

România se situează cu trei oraşe din primele cinci la nivel european în topul poluării cu NO2, emisii produse în special de mașinile vechi și de cele diesel. București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu substanța clasificată drept cancerigen de mare risc.

Studiul a fost realizat de compania europeană de cercetare CE Delft și a vizat 432 de orașe europene, 21 dintre acestea fiind din România. Conform organizației Observatorul Român de Sănătate, București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2.

Citeşte şi: Nicuşor Dan vrea indulgenţă din partea UE privind poluarea din Bucureşti. „Am solicitat un răgaz. Continuăm să stingem focuri”

 

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Jens Stoltenberg subliniază importanța sprijinului SUA pentru Ucraina în cadrul NATO
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'