Staţiunea de pe litoral care a detronat Mamaia. Este vorba despre Eforie. Turiştii au început să prefere această staţiune datorită preţurilor mici.
Românii au început să înlocuiască Mamaia cu staţiunea Eforie. Aici, preţurile sunt, în medie, cu 20 la sută mai mici decât în celebra staţiune de pe litoralul românesc.
De exemplu, în Mamaia, pentru o singură zi de parcare turiştii vor scoate din buzunare 96 de lei. Cu aceşti bani, în Eforie, o familie poate lua prânzul la terasă, potrivit Știrile Pro TV.
De asemenea, reprezentanţii agenţiilor de turism spun că preţul unei nopţi de cazare în Eforie este mai mic cu 20 la sută decât în Mamaia. Acesta este şi motivul pentru care aproape 80 la sută dintre spaţiile de cazare din Eforie Nord sunt ocupate în această perioadă.
Ministrul Turismului anunţă controale după ce s-a aflat despre taxa de 200 de lei pentru amplasarea unui cearşaf la malul mării, la Năvodari.
„E de râs şi nu prea, poate că e mai curând de plâns. Din punctul meu de vedere a fost o iniţiativă total nefericită a unui operator de acolo şi nu numai pentru actul în sine (..) ci pentru semnalul negativ, din punctul meude vedere, pe care îl poate da pentru turişti, din ţară şi afară”, a spus ministrul în emisiunea Talk News de la Profit News TV.
Acesta spune că administratorii plajelor sunt cei de la Apele Române, iar operatorii de turism au contracte de concesionare cu Apele Române. Mai mult, ministrul a explicat că legea spune clar că 70% dintr-o suprafaţă concesionată poate fi folosită în scop comercial, iar pe restul de 30% trebuie să permită accesul oricui.
”Oricine doreşte să vine cu cearşaful, cu sezlong personal, cu umbrelă personală,m trebuie asigurat accesul general. Tot legea spune că există o zonă de protecţie, în zona limitrofă a apei, pentru intervenţii de urgenţă şi pentru a curăţa plaja”, a explicat ministrul.
Daniel Cadariu anunţă controale la complexul rezidenţial din Năvodari, care a solicitat taxa de cearşaf de 200 de lei.
”Voi trimite reprezentanţii noştri la faţa locului, să se lămurească asupra cazului. Un lucru este cert, dacă afişul se referea la procentul de 70%, e cerere şi ofertă, dacă în schimb se referea fie la porţiunea care trebuie păstrată pentru intervenţii, e o problemă”, a afirmat Cadariu.
Reamintim că un complex rezidenţial din Năvodari solicită o taxă de 200 de lei pentru amplasarea unui cearşaf la malul mării, tariful fiind mai mare decât cel pentru închirierea a două şezlonguri cu umbrelă în primul rând dinspre la apă. Oficialii complexului susţin că acesta este unul ”exclusivist”, unde rezidenţii sunt în special medici şi avocaţi care vor intimitate. Ei justifică taxa prin dorinţa de a „descuraja comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşază cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele”.