FOTOREPORTAJ EXCLUSIV Staţiunea din România în care Vlad Ţepeş îşi trimitea soldaţii răniţi în lupte să se vindece. Apa sărată şi „elixirul negru”, adevărate binecuvântări pentru organism

La doar 5 km de Brăila, se află staţiunea Lacu Sărat, o adevărată oază de sănătate şi de relaxare. Accesul în staţiune se face uşor, cu autobuze, tramvaie şi microbuze care pleacă din Brăila. Staţiunea, cunoscută şi ca "Techirghiol de Brăila", este renumită pentru nămolul sapropelic şi pentru apa minerală hipertonică, recomandate într-o varietate de afecţiuni.
Oana Anghel
11 iun. 2024, 15:01
FOTOREPORTAJ EXCLUSIV Staţiunea din România în care Vlad Ţepeş îşi trimitea soldaţii răniţi în lupte să se vindece. Apa sărată şi

Lacu Sărat este situat în zona de câmpie din N-E Bărăganului, pe raza comunei Chiscani. Fundul lacului este acoperit pe întreaga suprafață de nămol terapeutic bogat în hidrogen sulfurat, având un grad foarte mare de mineralizare. Astfel, în nămolul extras din lac predomină sulfaţii, clorurile, bicarbonaţii, sodiul, calciu şi magneziul.

În lac se găsesc aproximativ 100.000 tone nămol. Conform mineralizaţiei, nămolul brăilean este mai vechi decât cel de la Techirghiol.

Lacu Sărat

Şi nu mai puţin important este faptul că staţiunea este unică în ţară şi prin faptul că aici este locul în care soarele străluceşte cel mai mare număr de ore.

Lacu Sărat, staţiunea din România în care Vlad Ţepeş îşi trimitea soldaţii răniţi în lupte să se vindece

Legenda spune că proprietăţile apei din lac şi cele ale nămolului care acoperă fundul lacului ar fi fost descoperite chiar de către voievodul Vlad Țepeș. Mai exact, Ţepeş ar fi încercat să pedepsească mai mulţi soldaţi turci care năvăliseră pe pământ românesc poruncind să fie puşi la „saramura”.

Citeste si FOTOREPORTAJ EXCLUSIV Unde a avut loc ultima erupție vulcanică din România. Locul misterios în care te simți ca pe Marte şi în care s-a filmat un celebru serial western a cărui acţiune se petrece în Vestul Sălbatic

Astfel, soldaţii otomani au fost ţinuţi în apele sărate ale lacului timp de o săptămână, doar că, atunci când au fost scoşi din apă ca să fie traşi în ţeapă, domnitorul a constatat cu stupoare că aceştia rezistau mult mai bine torturilor decât soldaţii cărora nu li se aplicase „tratamentul” cu „saramura”.

Remarcând acest lucru, Ţepeş a decis ca oştenii săi să îşi vindece în apele lacului trupurile şi caii răniţi în lupte, lucru care a contribuit la creşterea reputaţiei staţiunii Lacu Sărat ca loc de vindecare.

Personalităţi care au urmat tratamente cu nămol sapropelic la Lacu Sărat

Încă din 1875, exista aici un adevărat complex balneo-climateric, cu băi reci şi calde, duşuri cu apă dulce, băi individuale sau comune, ”cabinete de hydroterapie, phyzioterapie, masaje şi băi electrice” şi ”moaşă pentru tratament ginecologic”.

Lacu Sărat

La sfârşitul secolului al XIX-lea, staţiunea se putea mândri cu un cazino modern, un parc englezesc unde cânta fanfară, o sală de ”popice şi croquet”, cu vile cochete, printre care Vila Regală, Vila Poppescu, Vila Nisipianu şi restaurante moderne ca Untaru şi Cazacu, potrivit coltisorderomania.ro

Lacu Sărat

Sursa foto: coltisorderomania.ro

De-a lungul secolelor, stațiunea a fost frecventată de numeroase personalități precum Alexandru Vlahuță, Nicolae Carandino sau Panait Istrati, care au căutat să-şi aline aici suferinţele provocate de reumatism.

Începând cu secolul al XX-lea, stațiunea a devenit cunoscută şi pe plan internațional pentru tratamentele reumatismale oferite de nămolul său sapropelic.

Această recunoaștere a dus la o creștere a numărului de vizitatori și la dezvoltarea infrastructurii locale, transformând Lacu Sărat într-un loc de prestigiu pentru vindecare.

Ce afecţiuni pot fi tratate la Lacu Sărat

În stațiunea Lacu Sărat există, în prezent, patru baze de tratament unde se pot trata diferite afecțiuni, printre care neurologice periferice, ginecologice, dermatologice, boli endocrine și de nutriție sau boli profesionale de uzură. Unităţile de tratament balnear dispun de o gamă variată de facilități moderne, inclusiv băi cu apă sulfuroasă, împachetări cu namol, terapii termice și electroterapie.

Citeste si FOTOREPORTAJ EXCLUSIV Colțul de Rai din România în care te simți ca-n Austria. Semmeringul din Munții Banatului, construit după chipul și asemănarea Semmeringului din Alpi

Procedurile se fac doar sub supravegherea personalui medical calificat, iar prescrierile sunt individualizate în funcție de stadiul bolii și nevoile fiecărui pacient.

Staţiunea are, în prezent, o capacitate de aproximativ 250 locuri şi este deschisă indiferent de anotimp, oferind facilităţi pentru băi calde în ape minerale, aplicări de nămol cald şi rece, hidroterapie şi kinetoterapie.

Turiştii mai au la dispoziţie şi 23 de căsuţe din lemn, cu două paturi, care pot fi închiriate.

Lacu Sărat

Campingul din Lacu Sărat

Accesul la plajele amenajate este contra cost, preţul variind de la 30 la 40 de lei în funcţie de plajă. În acest preţ intră şezlongul. Pentru copii, preţul este la jumătate.

Există, însă, şi o mulţime de persoane care nu vor să plătească bilet pe plaje şi aleg să beneficieze gratis de facilităţile pe care le oferă lacul. Zona este neamenajată, nu există plajă cu nisip, ci întinderi acoperite cu iarbă, iar accesul în această zonă se face… prin gard, spărtura din gard fiind veche de decenii.

Lacu Sărat

Celebra spărtură din gard care asigură accesul la zona neamenajată, unde nu se plăteşte

Chiar dacă, de ani buni, staţiunea are un aspect ultra-modern, există şi reminiscenţe comuniste. Vechile hoteluri din perioada comunistă nu au fost dărâmate, cu toate astea, aspectul staţiunii este departe de a fi unul dezolant. Vechiul şi noul se îmbină într-un mod plăcut ochiului.

Lacu Sărat

Hotel părăsit vs hotel nou

Există, totodată, şi o zonă pentru nudişti, bine ascunsă de ochii curioşilor.

Lacu Sărat

Zona de nudişti din Lacu Sărat

Terapie pentru suflet, la Mănăstirea cu hramul Sfântului Pantelimon

În 1996, Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut iniţiativa de a ridica în staţiunea Lacu Sărat o mănăstire cu totul şi cu totul deosebită. Oarecum ferită de ochii curioşilor, aflată într-o zonă umbroasă, la adăpostul copacilor înalţi, mănăstirea din staţiune este construită exclusiv din lemn, în stil maramureşean.

Lacu Sărat

Mănăstirea Sfântul Pantelimon

În parcul din imediata vecinătate a bisericii din lemn care aparţine mănăstirii se află mormintele ieromonahului Casian Ion şi a măicuţei Marina Andreea Roşca, moartă la doar 25 de ani, răpusă fiind de leucemie.

DailyBusiness
Banii vin pe card! Cine trebuie să-și verifice conturile
Spynews
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Încă un actor din vechea generație s-a stins din viață. A fost deținut politic pe vremea comuniștilor și a jucat în B.D. la mare și la munte
Capital.ro
Elena Udrea pierde TOTUL. Nu mai scapă. Decizie fix înainte de Sărbători
Playtech.ro
Statuia din Cismigiu care ”plange” de 100 de ani. E a unei fete care a murit la 21 de ani...
DailyBusiness
Klaus Iohannis a promulgat legea! Vor fi TAXE mai MARI de la 1 ianuarie
Adevarul
Putin încearcă lovitura de grație. Ar putea lovi Ucraina cu o rachetă intercontinentală ce ajunge la Kiev în 8-10 minute
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se poate face și acasă
Spynews
Roxana Blagu, dezvăluiri cutremurătoare despre cea mai mare durere a ei! Vedeta nu poate de 11 ani să își vadă fiica: ”Nu avem niciun contact”
Evz.ro
Bombă despre alegerile prezidențiale. Schema a funcționat în SUA
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Vortexul polar a ajuns în țara noastră! Ninge în România! Zonele în care stratul de zăpadă a atins deja 10 centimetri
Cancan.ro
Silviu Prigoană a fost ucis?! Apropiații lui fac afirmații de ultimă oră: 'A fost pedepsit pentru că a dezvăluit…'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Permis auto, reguli NOI în România. Cum vor fi taxați șoferii. Guvernul schimbă legea
StirileBZI
Banii au intrat deja pe carduri: Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină
substantial.ro
Atac în Dnipro: Incendii și daune provocate de rachete
MediaFlux
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Moartea lovește în Bee Gees. Al doilea membru al trupei decedat în ultima săptămână