ANAF recomandă românilor să fie atenți la sursele lor de venit suplimentare și să se asigure că îndeplinesc toate obligațiile fiscale. ANAF avertizează că veniturile provenite din diverse surse, precum dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare trebuie declarate și supuse impozitării, așa cum prevede legislația în vigoare.
Totodată, autoritatea avertizează că nerespectarea reglementărilor legale poate duce la sancțiuni financiare semnificative.
Citește și: ANAF îi taxează pe toți românii care au în cont această sumă, indiferent de bancă, de la 1 ianuarie 2025
Începând cu anul 2025, contribuția minimă de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile obținute din chirii, dividende sau dobânzi va fi calculată după următoarele valori:
Pentru venituri între 6 și 12 salarii minime brute (24.300 – 48.600 lei), contribuția anuală va fi de 2.430 lei.
Pentru venituri între 12 și 24 salarii minime brute (48.600 – 97.200 lei), contribuția anuală va fi de 4.860 lei.
De asemenea, pentru venituri care depășesc 24 de salarii minime brute (peste 97.200 lei), contribuția anuală va fi de 9.720 lei.
Citește și: Avertisment pentru românii cu bani în numerar. Ce riști dacă îți păstrezi economiile acasă
ANAF informează românii că toate veniturile provenite din dobânzi la depozitele bancare, chirii sau dividende sunt supuse impozitării și trebuie raportate autorităților fiscale. Declararea veniturilor extra se face prin depunerea Declarației Unice (Formularul 212).
În cazul dobânzilor la depozite, contribuțiile nu se aplică asupra sumei principale depuse în conturi, ci doar asupra venitului obținut din acestea, scrie Capital.
De exemplu, pentru un depozit de 10.000 de lei cu o dobândă anuală de 6%, venitul generat va fi de 600 de lei. După aplicarea impozitului de 10%, suma netă rămasă va fi de 540 de lei.