Aceiași cercetători de la University of East Anglia au descoperit însă că închiderea școlilor și interzicerea tuturor adunărilor publice, precum competiţii sportive, concerte sau târguri, au funcționat în răspândirea focarelor de coronavirus pe continent. Ei sugerează acum că relaxarea politicii de ședere la domiciliu și redeschiderii unor afaceri ar putea fi primul pas al Marii Britanii spre ușurarea carantinei. Concluziile studiului pun de altfel în discuţie dacă blocarea totală a Marii Britanii, anunțată pe 23 martie, a fost necesară şi, mai mult decât atât, eficientă.
Cercetătorii au analizat de asemenea o serie de măsuri de distanțare socială adoptate în 30 de țări europene, avertizând însă că studiul este unul experimental. Rezultatele au confirmat că măsurile cele mai eficiente au fost închiderea şcolilor şi a restaurantelor au fost metode eficiente de stopare a răspîndirii coronavirusului. În schimb, ei spun că este nevoie de mai multe investigații cu privire la utilitatea purtării măştilor în public, deoarece studiile făcute pe baza situaţiei actuale, când purtarea măştii nu e încă obligatorie, sunt încă preliminare şi prea puţin relevante.
„Am descoperit că trei dintre măsurile de control au fost îndeosebi eficiente, iar celelalte două nu. Mă doare să spun asta, pentru că am copii , şi mi-ar plăcea să revină la şcoală, dar închiderea școlilor a fost cea mai eficientă măsură, urmată de cea de interzicere a adunărilor publice„, a declarat pentru BBC Radio 4 dr. Julii Brainard, unul dintre autorii studiului. Tot o măsură pozitivă a fost închiderea barurilor şi sălilor de sport. „Cu foarte puţine efecte au fost, în mod surprinzător, măsurile șederii la domiciliu și închiderea afacerilor adiţionale„, a adăugat ea. Cocluziile au fost desprinse inclusiv după analiza numărului de cazuri și decese raportate zilnic de Centrul European pentru Controlul Bolilor.
Rezultatele studiului şi criticile vin după ce premierul Boris Johnson a confirmat miercuri că restricţiile impuse în contextul crizei generate de COVID-19, aflate în vigoare de șase săptămâni, vor fi ușurate de luni, 11 mai. Primul ministru al Marii Britanii va prezenta duminică un plan în cinci pași pentru ieşirea din criză a Marii Britanii, tot atunci fiind aşteptat ca guvernul să renunțe la mesajul „Staţi acasă”.
Mai mulţi oameni de ştiinţă de top au susţinut că Marea Britanie a atins vârful pandemiei, iar numărul infecţiilor a început să scadă înainte de anunţarea restricţiilor, acuzând astfel politica greşită dusă de guvernul britanic în gestionarea crizei. De altfel, datele experţilor arată că rata britanicilor cu infecții ale tractului respirator superior a scăzut de la 20 la 100.000 de persoane, cât era pe 15 martie, la aproximativ 12 la 100.000 doar șase zile mai târziu, adică înainte de anunţarea restricţiilor de către Guvern. Cifrele nu se referă doar la coronavirus, dar pot fi un indicator bun, deoarece au fost testate destul de puține persoane.