Statul ar putea fi obligat la penalităţi pentru întârzierea plăţilor. Ponta se opune

Un amendament propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu şi acceptat de comisia de revizuire a Constituţiei a stârnit iritarea premierului Ponta care le-a transmis liberalilor că trebuie respins sau modificat deoarece pune presiune pe buget, iar statul nu are bani pentru aplicarea sa, scriu jurnaliştii de la "Gândul". Este vorba despre prevederea potrivit căreia „creanţele împotriva statului au acelaşi regim juridic ca şi contribuţiile fiscale".
Romania TV
07 iun. 2013, 10:20
Statul ar putea fi obligat la penalităţi pentru întârzierea plăţilor. Ponta se opune

Prin adoptarea acestui amendament constituţional, statul va fi obligat, ca orice cetăţean sau companie, să plătească dobânzi şi penalităţi dacă întârzie o plată. Până acum statul plătea doar dobândă de întârziere, însă şi aceasta cu foarte mare greutate şi doar la cerere, uneori fiind nevoie de o acţiune în instanţă.

Amendamentul senatorului PNL Tudor Chiuariu a fost adoptat de Comisia de revizuire inclusiv cu votul parlamentarilor PSD, deşi Victor Ponta a transmis clar în interiorul USL că nu este de acord cu el. În discuţiile iniţiale, premierul le-a transmis celor de la PNL că nu va accepta acest amendament, deoarece pune presiune pe buget.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a lăudat miercuri amendamentul lui Chiuariu, prezentându-l ca pe o decizie importantă. „Voi menţiona un lucru care mi se pare foarte important şi care aşază la nivel constituţional pentru  prima dată regimul juridic egal între creanţele statului şi contribuţiile fiscale ale cetăţenilor ale companiilor, ale tuturor instituţiilor. Până acum s-a invocat de foarte multe ori faptul că nu există un regim juridic egal de responsabilitate a statului ca şi a companiilor private”, a declarat miercuri liderul PNL.

După numai o zi, la discuţiile de joi din biroul lui Crin Antonescu, Ponta le-a cerut încă o dată liberalilor să-şi retragă amendamentul sau să-l completeze. Pentru a ajunge la o înţelegere, cei din PNL au fost de acord cu completarea articolului cu sintagma „în condiţiile legii”.

Surse din PSD au declarat pentru „Gândul” că la insistenţele lui Ponta, parlamentarii social-democraţi din Comisia de revizuire vor cere marţi reluarea votului pe acest amendament şi vor să-l respingă. „L-am votat, dar marţi îl respingem”, au declarat sursele citate. „Premierul Ponta a spus că bugetul nu poate suporta şi plata dobânzilor şi a penalităţilor, motivând că deja sunt plăţi restante de făcut pentru magistraţi, drepturi de proprietate, fonduri europene”, au declarat sursele PSD.

Cristian Socol, consilierul economic al premierului Victor Ponta, a declarat pentru gândul că noua modificare va pune presiune mai mare pe includerea în buget, cu prioritate, a plăţilor de creanţe deţinute de privaţi împotriva statului.

„Modificarea presupune încadrarea într-un act cu o forţă juridică mai mare a tratamentului nediscriminatoriu între stat şi privat. Reglementarea va forţa statul la plata creanţelor stabilite în mod legal într-un termen cât mai scurt. Se contracarează principiul amânărilor folosit excesiv în perioada 2009-2011. Pe de altă parte, se pune presiune mai mare pe includerea în proiecţia de buget şi, mai apoi, în buget – cu prioritate – a plăţilor de creanţe deţinute de privaţi împotriva statului”, a declarat pentru gândul Cristian Socol, consilierul economic al premierului Ponta.

Socol este de părere că impactul asupra bugetului nu va fi unul important. „Impactul bugetar nu va fi ridicat în condiţiile în care încă din acest an se plăteşte o mare parte din despăgubiri, arierate ş.a. Consider că este necesară o abordare simetrică, statul plăteşte arieratele către privaţi, dar şi sectorul privat îşi va plăti arieratele către stat. Să nu uităm că aproximativ 4 miliarde de euro reprezintă arierate recuperabile din partea persoanelor juridice către stat”, a adăugat Socol.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, susţine că, în cazul în care această modificare va ajunge să fie introdusă în Legea fundamentală, ea va introduce un tratament fiscal egal între stat şi contribuabil, reparând ceea ce era „anormal” până acum şi ar întări disciplina statului.

„Pare puţin prematur să ne pronunţăm. Este doar o propunere. Până la punerea în practică ar putea dura şi un an. În prezent, dacă statul are de încasat o datorie, statul îl poate executa silit pe un agent economic. Această propunere mi se pare că ar duce la normalizarea situaţiei. S-ar corecta un lucru ce era anormal. Dacă statul te penalizează acum, mi se pare corect să fie şi viceversa. Dacă azi ai de recuperat TVA de la stat, acest lucru se face de multe ori după cheful unui funcţionar de la stat, nu după nişte criterii transparente şi nu poţi face nimic, din câte cunosc”, a declarat Ionuţ Dumitru.

Arieratele bugetului general consolidat, adică datoriile bugetului general consolidat care nu au fost plătite la scadenţă, la nivelul lunii martie erau de 3,6 miliarde de lei. Din acestea, 1,8 miliarde de lei erau datorii ale autorităţilor locale. Arieratele, adică restanţele de peste 90 de zile, în accepţiunea FMI, erau de un miliard de lei la nivelul lunii martie.

Până în 2010, legislaţia prevedea doar majorări de întârziere de 0,1% pe zi, pe care trebuia să le plătească şi contribuabilii, dar şi statul.

La 1 iulie 2010 Guvernul Boc a schimbat tratamentul de egalitate, precizează avocatul fiscal Gabriel Biriş. „Au scăzut dobânda de întârziere de la 0,1% pe zi la 0,04% pe zi şi au introdus o penalitate pe care o plătea doar contribuabilul. Penalitatea era de 5% pentru întârzieri de o zi şi de 15% pentru întârzieri de 90 de zile. Statul nu trebuie să plătească penalitatea. Situaţia persistă şi în prezent, cu o modificare, de la 1 iulie a.c. penalităţile vor fi de 0,02% pe zi”, a declarat Gabriel Biriş.

Biriş crede că amendamentul adoptat miercuri nu va avea totuşi un impact semnificativ asupra bugetului. „Acelaşi impact ar putea să îl aibă şi azi, dar nu îl are. Nu există în Constituţie, dar există în Codul de procedură fiscală prevederi ce permit contribuabilului să ceară dobânzi de întârziere”, este de părere avocatul fiscal.

Tudor Chiuariu (PNL), care a propus amendamentul, a precizat că este necesară instituirea aceluaişi regim juridic pentru a fi eliminată situaţia în care statul îşi stinge creanţele către persoanele fizice sau juridice mai târziu decât sunt achitate contribuţiile fiscale din partea acestora.

 

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Orașul din România care a interzis centralele termice pentru apartamentele noi. Singurele locuințe exceptate în care le mai poți instala
Capital.ro
S-a dat ORDIN de la UE. Devine obligatoriu în România din August. Anunț pentru cei cu telefoane mobile
Playtech.ro
Se verifică OBLIGATORIU buletinele de identitate. Legea este oficială acum în România și...
DailyBusiness
România vizează aderarea la OCDE în 2026. Secretarul general al Guvernului: „Este cel mai important obiectiv de țară”
Adevarul
„Amărâților!” Tzancă Uraganu și-a etalat pe TikTok banii pe care i-a făcut într-o singură noapte VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
E colț de Paradis în România. Turiștii au interzis total
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Iulia Vântur, amanta lui Bogdan Vlădău?! Gina Chirilă a spus TOT 😲 'Am zis să fiu total sinceră'
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Cum s-a produs accidentul de la Târgu Lăpuș. Rareș și Bogdan, cei doi polițiști decedați, nu au avut vreo șansă în urma impactului devastator
Capital.ro
Rămâi fără permis pentru 90 de zile. Amendă de 1.500 de lei. Interzis înainte de a te urca la volan
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
Moment emoționant la Jocurile Olimpice: Tamires Morena de Araujo își ajută adversara accidentată
MediaFlux
AMENZI de 800 de lei! PERSOANELE FIZICE riscă CONTROALE
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?