Venezuelenii care se întorc din alte ţări ale Americii Latine sunt nevoiţi să stea în centre de carantină aglomerate cu mâncarea, apa şi măştile raţionalizate. Ei sunt ţinuţi sub pază militară săptămâni sau chiar luni de zile pentru teste de coronavirus sau tratamente cu medicamente neprobate, potrivit interviurilor cu deţinuţii şi videoclipurilor apărute în presa locală.
„Ne-au spus că suntem contaminaţi şi suntem vinovaţi că am infectat ţara”, a spus, pentru New York Times, Javier Aristizabal, o asistentă din Capitală, Caracas, care spune că a petrecut 70 de zile în centre după ce s-a întors din Columbia în martie.
Într-un oraş important, San Cristóbal, activiştii de partid marchează casele familiilor bănuite de a avea virusul cu plăci, au spus locuitorii. Într-un alt oraş, Maracaibo, poliţia patrulează pe străzi în căutarea venezuelenilor care au reintrat în ţară fără aprobare oficială. Politicienii din opoziţia locală ale căror circumscripţii înregistrează un focar spun că sunt ameninţaţi cu urmărirea penală.
„Aceasta este singura ţară din lume în care a avea Covid este o crimă”, a declarat Sergio Hidalgo, un activist din opoziţia venezueleană.
Pe măsură ce pandemia a afectat ţările vecine mult mai pregătite decât sistemul medical în paragină din Venezuela, președintele Maduro a adoptat o abordare liniară, tratând coronavirusul ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale care ar putea destabiliza naţiunea sa şi să-i pună în pericol puterea.
„Pandemia prezintă în mod clar o ameninţare pentru guvern, deoarece arată precaritatea resurselor sale”, a spus John Magdaleno, un politolog venezuelean din Caracas pentru New York Times. „Prioritatea nu este de a elimina pandemia. Este o supravieţuire politică pe termen scurt”, a mai precizat acesta.
Medicii şi jurnaliştii care au pus la îndoială statisticile oficiale spun că au fost ameninţaţi. Cel puţin 12 medici şi asistente au fost reţinuţi pentru că au făcut comentarii publice cu privire la coronavirus, potrivit sindicatelor medicale.
Migranţii venezueleni care se întorc acasă după ce şi-au pierdut locul de muncă în străinătate în urma pandemiei sunt vizaţi în special de politicile lui Manduro.
Potrivit guvernului columbian, aproximativ 95.000 de cetățeni s-au întors în ţara de origine din martie, iar 42.000 îşi aşteaptă rândul de-a lungul graniţei.
Doar 1.200 au voie să se întoarcă în fiecare săptămână prin punctele de trecere a frontierei, în conformitate cu regulile impuse de guvernului venezuelean, forţându-i pe mulţi să aştepte luni în taberele improvizate.
Pe Twitter, forţele armate din Venezuela au îndemnat populaţia să raporteze aşa-numiţii bioterorişti, referindu-se la venezuelenii care au evitat controalele guvernamentale la frontieră şi s-au întors acasă.
Citeşte şi: Opozantul rus Aleksei Navalnîi, internat la terapie intensivă cu suspiciunea de otrăvire