Se dau bani pentru românii care au făcut „prima împădurire”.- Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), anunț pentru fermierii din România care au depus cereri pentru Schema de ajutor „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”.
Aceștia pot solicita plăți pentru lucrările realizate începând de astăzi și până pe 15 iulie 2025. Oportunitate este destinată beneficiarilor care au participat la sesiunile 1/2016, 2/2017, 3/2018, 4/2019, 5/2020 sau 6/2021 și care au respectat angajamentele asumate.
Conform Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 139/09.04.2025, cererile de plată trebuie depuse la Centrele Județene APIA, inclusiv la cel din Pitești, reședința județului Argeș.
Beneficiarii sunt sfătuiți să se asigure că dosarul cererii de plată conține toate documentele necesare.
De asemenea, este important de subliniat că formularele de modificare a cererilor de plată pot fi depuse până la aceeași dată limită, 15 iulie 2025. astfel se oferă o flexibilitate suplimentară pentru cei care doresc să ajusteze informațiile inițiale.
Dacă sunteți beneficiar, puteți afla detalii despre Schema de ajutor vizitând site-ul oficial al APIA AICI.
Această inițiativă face parte din eforturile de promovare a sustenabilității și protecției mediului, având un impact pozitiv asupra biodiversității și calității vieții în județul Argeș.
Prin sprijinirea împăduririi, se contribuie la combaterea schimbărilor climatice și la îmbunătățirea peisajului natural al regiunii.
În dependență de tipul plății solicitate, dosarul cererii de plată trebuie să cuprindă:
În funcție de județul în care vă aflați, mai multe informații privind Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” puteți afla AICI.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, că guvernul a aprobat mărirea primei de sechestrare forestieră a carbonului. Astfel, vor fi finanțate lucrări de împădurire, de îngrijire a plantațiilor și creștere a suprafeței cu vegetație forestieră, iar proprietarii care deţin terenuri forestiere nu vor mai primi 456 de euro, ci 640 de euro
„Am reuşit astăzi să aprobăm o ordonanţă de urgenţă prin care majorăm prima de sechestrare (N.r. – prima de sechestrare forestieră a carbonului). Sperăm că acest lucru va conduce la o adevărată catalizare a proiectelor de împădurire. Aş reaminti faptul că la acest moment avem contracte semnate, adică certitudinea că vom împăduri pentru aproximativ 9.300 de hectare, ce se vor adăuga la Fondul forestier naţional. În urmă cu aproximativ un an şi jumătate, când am ajuns la minister, această cifră era una modestă, aveam puţin sub 100 de hectare împădurite, însă, uitându-mă la dinamica cererilor de finanţare şi la volumul şi la suprafaţa ce urmează a fi împădurită, pot să afirm că sunt convins că această cifră va creşte exponenţial, mai ales acum în situaţia în care prima de sechestrare în valoare de 456 de euro devine, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă, o primă de sechestrare de 640 de euro”, a declarat Fechet, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.