Statul dă bani pentru decontarea facturilor la utilități. Cine poate beneficia de ajutor substanţial

Conform unui proiect de lege care a trecut de Senat, românii ar putea primi, lunar, bani pentru decontarea facturilor la utilități. Însă doar o anumită categorie ar putea beneficia de acest sprijin.
Filip Stan
18 oct. 2023, 17:07
Statul dă bani pentru decontarea facturilor la utilități. Cine poate beneficia de ajutor substanţial
Care români vor primi 1.400 de lei pentru compensarea facturilor la energie

Statul oferă sume importante, sub diferite forme, pentru decontarea facturilor la utilităţi. Plata facturilor la utilități a ajuns o adevărată povară pentru tot mai mulți români. Statul a acordat mai multe forme de sprijin, prin intermediul cardurilor de energie. În prezent, se pregătește un nou proiect de lege prin care o anumită categorie de români va beneficia de ajutor pentru decontarea facturilor la utilități.

Ajutor financiar de la Guvern pentru peste 2 milioane de români. Banii vor ajunge la beneficiari înainte de sărbătorilor de iarnă
Noul proiect legislativ se adresează exclusiv prosumatorilor persoane fizice. Nu tuturor însă, ci celor care dețin și utilizează instalaţii de producere a energiei electrice de până la 200 kW. Persoanele care se încadrează în aceste condiții vor putea primi o compensaţie financiară lunară pentru energia electrică produsă şi livrată în reţea.

Conform proiectului de lege, beneficiarii eligibili vor putea utiliza suma din compensația financiară doar în anumite condiții. Astfel, destinația stabilită este achitarea altor servicii contractate de la furnizorii cu care au încheiat contractul, precum cei de gaze naturale.

Proiectul legislativ a fost iniţiat de un grup de parlamentari PSD, PNL, USR şi UDMR. Acesta prevede o modificare a Legii energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012, prin acordarea de drepturi suplimentare prosumatorilor. Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Decontarea facturilor la utilități: cum poți deveni prosumator

Pentru a putea beneficia de decontarea facturilor la utilități, condiția esențială să fii încadrat ca prosumator.

Etapele care trebuie parcurs, conform ANRE, autoritatea de reglementare în domeniu sunt următoarele:

– Depui o solicitare de racordare la distribuitorul de energie electrică.

– În urma solicitării depuse, se stabilește o soluție de racordare și primești de la operatorul de distribuție avizul tehnic de racordare.

– Semnezi un contract de racordare.

– Montezi cu personal specializat sistemul de panouri fotovoltaice cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum.

– Depui la distribuitorul de energie electrică dosarul instalației de utilizare și cererea de punere sub tensiune pentru probe a instalației de utilizare.

– Trimiți, după probe, la distribuitorul de energie electrică procesul-verbal de recepție a punerii în funcțiune a instalației de utilizare.

– Primești certificatul de racordare din partea operatorului de distribuție și certificarea de prosumator.

– Semnezi cu furnizorul tău de energie electrică un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate în rețea.

Programul Casa Verde este încă blocat

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 este încă blocat de Curtea de Apel Oradea. Decizia a fost luată ca urmare a solicitării în acest sens a unei firme de profil care susține că nu au fost respectate procedurile de validare a instalatorilor. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în urma a recursului făcut de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Dar ÎCCJ nu a fixat, încă, un prim termen de judecată a recursului.

Bani de la stat pentru plata facturilor. Care români beneficiază de ajutorul oferit de Guvern, ce condiţii trebuie îndeplinite

Peste 80.000 de beneficiari și 500 de firme de instalatori validate așteaptă deblocarea programului. Dar, între timp și alte firme de instalatori care nu au fost primite în program au dat în judecată AFM.

Decontarea facturilor la utilități. Se dau bani de la stat pentru încălzirea locuinței. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

Și anul acesta se dau bani de la stat pentru încălzirea locuinței, bineînțeles în urma unor condiții bine stabilite, care trebuie să fie îndeplinite de cei care solicită acest ajutor.

Românii care au venituri mici și doresc bani de la stat pentru încălzirea locuinței pot solicita acest beneficiu deja.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței este dedicat persoanelor cu un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei/persoană în cazul familiei și până la 2.053 lei, în cazul persoanei singure. Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale, notează Gândul.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se oferă numai în perioada sezonului rece, familiei sau persoanei singure care nu are alte proprietăți sau bunuri, așa cum sunt prevăzute în cerere.

În schimb, suplimentul pentru energie, se oferă lunar, pe tot parcursul anului, familiei sau persoanei singure care nu are alte proprietăți sau bunuri, așa cum sunt prevăzute în cerere, și care obține un venit mediu net lunar de până la 1386 de lei /persoană în cazul familiei și până la 2053 de lei, în cazul persoanei singure.

Care sunt tipurile de energie pentru care se acordă măsurile de sprijin

  • termică în sistem centralizat
    electrică
    gaze naturale
    combustibili solizi și/sau petrolieri

Condițiile de acordare pentru ajutorul de încălzire:

  • numai pentru un singur sistem de încălzire
    numai familiilor şi/sau persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei
    numai pentru o singură locuinţă (pentru locuinţa de domiciliu sau de reşedinţă)
    numai titularului contractului/convenţiei individuale încheiat/încheiate cu furnizorul
    numai consumatorilor vulnerabili care nu deţin altă formă de încălzire, au fost debranşaţi de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale şi au contracte valabile de furnizare a energiei electrice (în cazul solicitării ajutorului pentru încălzirea cu energie electrică).
    Sunt vești bune pentru milioane de pensionari din România, după ce s-a aflat că aceștia vor primi vouchere de Crăciun pentru cumpărăturile de Sărbători. Este vorba de ultima tranșă de 250  de lei din programul Sprijin pentru România din 2023.

Voucherele, în valoare de 250 de lei fiecare, sunt destinate achiziționării de alimente și mâncare caldă. Pentru a se califica, beneficiarii trebuie să se încadreze în anumite praguri de venit, stabilite de autorități. Anul trecut, peste 2.3 milioane de români au beneficiat de această formă de ajutor. Cei care se vor bucura de aceste ajutoare, însă, trebuie să se încadreze în anumite categorii de venit.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Minerva vine cu vești fantastice pentru zodii. Trei nativi termină săptămâna în forță
Capital.ro
Legea se schimbă în toată România. Trebuie să ai vârsta minimă de 21 de ani
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
Românii care stau la curte pot primi amenzi de până la 100.000 de lei
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Polonia intensifică pregătirea paramilitară în școli și companii de stat
MediaFlux
TRĂDARE în INSULA IUBIRII! S-a VĂZUT TOT la TV!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!