Fondurile disponibile anul acesta vor fi accesibile atât în spațiul rural, cât și în mediul urban, iar solicitanții eligibili sunt persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (ÎI), întreprinderile familiale (ÎF), dar și societățile cu răspundere limitată (SRL) și societățile debutante (SRL-D), scrie avocatnet.ro.
În articolul de mai jos vor fi prezentate programele de finanțare în care sunt eligibile activitățile economice din clasa CAEN 5601 – Restaurante, indiferent de forma de organizare juridică sau specificul restaurantului. Această clasă CAEN cuprinde activitățile de servire a mesei pentru clienți, precum servirea la masă a preparatelor, dar și autoservirea dintr-un galantar cu produse. De asemenea, această clasă CAEN include servirea mesei în incintă, dar și livrarea la domiciliu a preparatelor culinare.
Bine de știut. Activitățile de alimentație publică din sfera celor prezentate anterior pot fi eligibile prin intermediul a cinci programe de finanțare cu fonduri europene și naționale: Programul Național de Dezvoltare Rurală 6.2 pentru înființarea unor activități non-agricole în spațiul rural (PNDR 6.2.), Programul Național de Dezvoltare Rurală 6.4 pentru înființarea și dezvoltarea unor activități non-agricole în spațiul rural (PNDR 6.4.), Programul Operațional Regional 2.2 pentru dezvoltarea microîntreprinderilor,dar și a întreprinderilor mici și mijlocii (POR 2.2), Programul România Start-Up Nation și Programul Comerț și Servicii.
Fonduri nerambursabile pentru restaurante în mediul rural
PNDR finanțează în spațiul rural doar înființarea, extinderea și modernizarea doar a restaurantelor clasificate conform Ordinului nr. 65/2013 privind clasificarea structurilor de primire turistice, din zonele cu potențial turistic ridicat, dar insuficient dezvoltate din punct de vedere turistic.
PNDR 6.2 – destinat înființării unor activități non-agricole în spațiul rural
Această măsură de finanțare este destinată înființării unor activități economice noi, în cadrul unor firme start-up sau a unor întreprinderi cu istoric. Astfel, activitatea finanțată trebuie să fie demarată cu ocazia proiectului, nefiind acceptată modernizarea unei activități deja desfășurate.
Activitățile eligibile sunt foarte numeroase, măsura încurajând diversificarea activităților economice din zona rurală, către activități non-agricole și ruperea dependenței populației locale de agricultura de semi-subzistență.
Activitățile de alimentație publică sunt eligibile în cadrul acestei măsuri, iar cererile de finanțare depuse pentru înființarea unei astfel de activități putând primi, în urma selecției proiectului pentru finanțare un ajutor financiar nerambursabil de cel mult 50.000 de euro.
Cine poate beneficia de sprijin nerambursabil
În cadrul acestei linii de finanțare sunt eligibile PFA-urile, ÎI-urile și IF-urile, dar și societățile comerciale nou înființate sau cu istoric, dar care își propun demararea unei activități noi, diferită de activitățile deja desfășurate în cadrul întreprinderii.
Doar microîntreprinderile și întreprinderile mici sunt eligibile, astfel că solicitanții trebuie să aibă cel mult 49 de angajați și o cifră de afaceri de cel mult zece milioane de euro, conform ultimelor situații financiare anuale încheiate.
Sunt eligibile doar activitățile propuse în zonele rurale, în localitățile cu potențial turistic ridicat, însă slab exploatat. Lista zonelor cu potențial turistic poate fi consultată pe site-ul Agenției de finanțare a investițiilor rurale, aici.
Continuarea articolului aici.