Într-o hotărâre emisă luni, judecătorii Curţii au reţinut responsabilitatea statului, ”din cauza carenţelor sale în aplicarea eficientă a regulilor naţionale şi europene referitoare la protecţia apelor împotriva poluării de origine agricolă”.
”Moartea acestui animal trebuie privită ca având drept cauză determinantă o intoxicare ca urmare a inhalării unui gaz toxic degajat de alge verzi în descompunere”, afirmă magistraţii din Nantes.
În iunie 2012, Tribunalul administrativ din Rennes (departamentul Ille-et-Vilaine, vest) afirmase contrariul.
Curtea administrativă de apel a considerat totuşi că stăpânul calului a comis ”o imprudenţă” ducându-se pe plaja respectivă, îndeosebi de expusă, unde un panou recomanda a nu se apropia de acel loc.
Vincent Petit, care îşi plimba calul de căpăstru în acel loc, nu a putut să-l scoată din mlaştină decât la intervenţia rapidă a unui trecător.
Magistraţii din Nantes, care au decis în cazul lui despăgubiri în valoare de 2.200 de euro, au respectat recomandările raportorului public, care estima în cursul audierilor pe 1 iulie că veterinarul parizian este responsabil în proporţie ”de două treimi” de moartea calului său. El ceruse 31.609 euro, îndeosebi din cauza ”prejudiciilor morale”.
Legătura cauză-efect dintre moartea calului şi gazele toxice degajate de algele verzi în putrefacţie nu provoacă nicio îndoială, potrivit raportorului public, având în vedere procesele verbale ”îndeosebi de lămuritoare” ale jandarmilor.
Plămânii calului – înfundat până la gât într-o mlaştină – erau de fapt ”îmbibaţi de sânge”, fără ca el să prezinte urme de lovituri sau de înec.
”Sunt mai degrabă mulţumită: pentru clientul meu, esenţialul era de a spune că algele pot ucide, că ele nu reprezintă doar o problemă de mediu”, a reacţionat Corinne Lepage, avocata stăpânului calului şi fost ministru al mediului. ”Pentru el, aceasta a fost o problemă de principiu”, a adăugat Corinne Lepage.
Statul francez are două luni pentru a angaja un eventual recurs în casaţie împotriva deciziei de luni. O plângere penală, cu constituirea de parte civilă, a fost, de asemenea, depusă de Vincent Petit pe lângă judecătorii de instrucţie din domeniul sănătăţii publice din Paris.