Statul în frig iarna şi raţionalizarea aerului condiţionat vara. La ce temperatura recomandă UE să ţinem aerul condiţionat pe caniculă

Uniunea Europeană analizează un set de măsuri urgente, care ar putea fi luate la nivelul întregii economii, inclusiv reducerea utilizării sistemelor de încălzire şi de aer condiţionat, precum şi măsuri bazate pe piaţă, pentru a diminua impactul provocat de o oprire bruscă a livrărilor de gaze naturale din partea Rusiei, principalul său furnizor.
Filip Stan
14 iul. 2022, 17:06
Statul în frig iarna şi raţionalizarea aerului condiţionat vara. La ce temperatura recomandă UE să ţinem aerul condiţionat pe caniculă

UE va cere statelor membre să limiteze temperatura în instituțiile publice la 19 grade pentru a reduce consumul de gaze. Comisia Europeană va cere, săptămâna viitoare, statelor membre să limiteze temperatura furnizată de instalaţiile de încălzire din clădirile publice, iar pentru sistemele de climatizare la 25 de grade, pentru a reduce consumul de gaze de pe continent, conform unui proiect de text consultat de AFP.

Pentru a putea rezista mai bine la scăderea drastică a livrărilor de gaze naturale ruseşti, şi posibil chiar la oprirea lor completă, Bruxelles va supune aprobării statelor membre o serie de măsuri care vor permite reducerea consumului european de gaze cu 25 până la 60 de miliarde de metri cubi.

„Acţionând acum am putea reduce impactul unei opriri bruşte a livrărilor cu o treime”, se arată în documentul Comisiei Europene, care este posibil să sufere modificări înainte de adoptarea sa programată pentru data de 20 iulie, transmite Agerpres.

De ce stau bucureştenii săptămâni în şir fără apă? Şeful Termoenergetica dă vina pe lipsa de angajaţi calificaţi care să remedieze avariile
Potrivit estimărilor Executivului comunitar, o cantitate de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale ar putea fi economisită prin reducerea încălzirii sau a funcţionării instalaţiilor de climatizare din clădirile publice, la care s-ar putea adăuga între 4 şi 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale care ar putea fi economisiţi ca urmare a reducerii utilizării gazelor în producţia de electricitate, precum şi între 10 şi 11 miliarde metri cubi pe partea cererii în sectorul industrial, unde cerere de gaze este deja în scădere pe fondul exploziei preţurilor.

Planul Comisiei cere statelor membre să adopte restricţii obligatorii cu privire la încălzirea sau climatizare în clădirile publice. În paralel, „importante economii pot fi realizate prin introducerea de surse de căldură alternativă pentru încălzirea urbană, a pompelor de căldură pentru persoanele particulare”, subliniază Comisia Europeană.

De asemenea, Bruxelles-ul vrea să demareze campanii de comunicare pentru a face ca gospodăriile să coboare termostatul cu un grad la iarnă.

Nemţii trăiesc din ce în ce mai greu şi iau cu asalt băncile de alimente. Criza se va agrava în lunile următoare, dar mersul la magazin a devenit un şoc pentru germanul obişnuit
Comisia Europeană a ajuns la concluzia potrivit căreia „clienţii protejaţi”   (care conform legislaţiei UE sunt gospodăriile, serviciile sociale, IMM-urile) reprezintă mai puţin de 37% din consumul total al UE şi  „simulările arată că nu ar fi afectaţi la scară largă” de penuriile de gaze.

În consecinţă, Comisia a decis să ţintească centralele electrice şi industria, marii consumatori de gaze. O întrerupere brutală a aprovizionării cu gaze „ar putea paraliza industrii care au o marjă redusă pentru a-şi reduce brusc producţia sau a trece la alţi combustibili, pentru că utilizează ca materie primă gazele naturale, în special în sectorul chimiei”, avertizează Executivul comunitar.

„Însă ar fi mult mai puţin costisitor să fie redusă moderat cererea pe o perioadă mai lungă de timp, începând mai devreme”, adaugă Comisia. Pentru a încuraja această tendinţă, Bruxelles-ul propune statelor membre să pună la punct sisteme de licitaţii, care eventual să acopere mai multe ţări, şi care ar oferi companiilor compensaţii pentru reducerea consumului lor.

Toate aceste propuneri ale Comisiei se vor afla în centrul dezbaterilor la reuniunea miniştrilor europeni ai Energiei, care va avea loc în data de 26 iulie la Bruxelles.

Spynews
„Ați divorțat amândouă?”. Cum răspund Adriana și Karmen Simionescu întrebării care stă pe buzele tuturor
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Produsul românesc care a ajuns să fie medaliat cu aur în Europa. A devenit un simbol al excelenței și e de o calitate superioară
Capital.ro
Mașinile care rămân garantat blocate la ITP. Vor fi reverificate la sânge de RAR
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Se dau bani de la Guvern pentru încă 4 milioane de români! Anunțul major în România
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Spynews
Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr., înțepătură pentru fiul manelistului, după ce a fost acuzată de infidelitate: „Fostul ruinează acum viața altcuiva”
Spynews
Soția lui Florin Salam, mesaj cu subînțeles: „Vei realiza cât rău mi-ai făcut”. Postarea cu care Roxana Dobre și-a surprins urmăritorii / FOTO
Evz.ro
Florin Piersic, surpriză pentru fani. Marele actor se întoarce pe scenă
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Au crezut că nu le vede nimeni dar… 50 de vedete sexy cu mâna în chiloţei
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depunerea dosarelor
Capital.ro
Doliu la Digi și Antena 1. Tragedia a lovit lumea televiziunii: Să citiți și să-l pomeniți
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Gloria Bistriţa debutează cu victorie în Liga Campionilor împotriva CSM Bucureşti
MediaFlux
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...