Avocata poloneză Elzbieta Karska, care conduce un grup de lucru al ONU privind activitățile luptătorilor străini care pleacă în zonele de conflict, a confirmat că Statul Islamic a recurs la rețelele de socializare și la rețele informale (familii, prieteni etc.) pentru a recruta noi jihadiști în Belgia.
Acești intermediari, care se află deseori în Siria, ‘sunt plătiți în funcție de numărul persoanelor recrutate și de faptul că recruții lor se căsătoresc după aceea’, a precizat grupul de experți ai ONU într-un raport preliminar prezentat presei la Bruxelles.
‘Am fost informați de cazuri în care cei care recrutează sunt plătiți cu 2.000 sau 3.000 de dolari până la 10.000 de dolari, în funcție de persoana recrutată. Acest lucru depinde de capacitățile persoanei recrutate. Dacă este vorba despre cineva cu un nivel ridicat de educație, precum un informatician sau medic, cel care îl recrutează este plătit mai mult‘, a declarat Karska, care a condus misiunea de anchetă de o săptămână în Belgia, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Statul Islamic cheamă la JIHAD împotriva ruşilor şi americanilor
‘Sunt plătiți de Daesh’ (acronimul arab pentru SI), a afirmat un alt membru al delegației ONU, chiliana Patricia Arias. ‘Atunci când există un contact personal direct, radicalizarea este mai rapidă’, a mai spus ea.
Profilurile combatanților sunt ‘diverse’, însă vârsta lor medie este de aproximativ 23 de ani. ‘De asemenea, numărul femeilor care pleacă este în creștere’, se precizează în raport. În ceea ce privește motivațiile, ele sunt variate: ‘credința religioasă’, ‘motive umanitare’ sau ‘dorința de aventură’.
Cu cifre variind între ‘375 și 500 de luptători’, potrivit statisticilor furnizate de autoritățile belgiene experților ONU, Belgia este țara membră UE de unde provin cei mai mulți jihadiști plecați în Siria sau Irak, proporțional cu populația sa.