Mai mulți bani de la stat pentru toți românii care stau la curte. Pentru a putea beneficia de acest avantaj însă, e nevoie ca o condiție simplă să fie respectată. Ce trebuie să știe cei interesați.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) oferă bani pentru înierbirea anumitor suprafețe. Este vorba despre livezi, vii, pepiniere, dar și plantații de hamei. Pentru a primi banii, românii trebuie să depună o cerere unică.
Suma este acrodată pe unitatea de suprafață agricolă fermierilor „care păstrează înierbat sau înierbează intervalul dintre rânduri, alternativ pe cel puțin 75% din suprafața plantației pomicole, viticole, pepiniere și hameiști”.
Agenția precizează că acest lucru este esențial și crește capacitatea solului de sechestrare a carbonului. Mai mult, structura solului este și ea îmbunătățită, lucru important pentru activitatea agricolă.
„Prin cerința de mediu impusă de înierbare între rânduri, ecoschema contribuie la obiectivul PAC privind conservarea biodiversității, cât și la creșterea capacității solului de sechestrare a carbonului și îmbunătățirea calității structurii solului, resursă naturală principală în cadrul activității agricole”, arată o informare APIA.
Schema este regăsită în Planul Național Strategic (PNS), iar vizate sunt suprafețele unde se regăsesc pomi, viță de vie, pepiniere și hamei.
Beneficiarii plății pe hectar trebuie să fie fermieri activi și totodată să fie beneficiari PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS). În același timp, ei trebuie să fie și utilizatori ai unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS).
Românii care primesc mai mulți bani de la stat au de respectat și alte cerințe obligatorii. Spre exemplu, „minimum 75 % din suprafața plantației pomicole, viticole, pepiniere și hameiști trebuie păstrată înierbată sau va fi înierbată, în perioada 15 iunie – 15 octombrie”.
O altă condiție este să nu fie efectuate lucrări ale solului în perioada de acoperire, adică în intervalul 15 iunie – 15 octombrie.
Potrivit Agrointel, plata se face pe hectar. Iar în Planul Național Strategic sunt menționate 3 cuantumuri posibile, aplicabile până în 2027. Astfel, se oferă un cuantum minim de 76,95 euro/ ha. Totodată, mai există un cuantum unitar planificat de 85,50 euro/ha, dar și un cuantum maxim de 102,60 euro/ ha.
Mai sunt și alte reguli care trebuie respectate, iar toate acestea se regăsesc pe site-ul APIA. Fermierii care consideră că se încadrează în lista beneficiarilor nu trebuie decât să completeze cererea unică, iar mai apoi vor primi un răspuns.