Statul plăteşte 300 de lei de persoană. Noul ajutor decis în România se aplică din septembrie 2024

Măsura a fost adoptată în cadrul Ordonanței de Urgență pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi a Legii învăţământului superior nr. 199/2023.
Filip Stan
17 aug. 2024, 11:39
Statul plăteşte 300 de lei de persoană. Noul ajutor decis în România se aplică din septembrie 2024

Setul de reglementări vizează sprijinirea elevilor pentru a-și continua cursurile școlare în România. Astfel, se garantează dreptul elevelor gravide sau al elevilor părinți să beneficieze de prioritate la transferul într-o unitate de învățământ care oferă nivelul antepreșcolar pentru a putea înscrie copiii. În plus, în cazul în care se confruntă cu dificultăți financiare, acești elevi vor putea participa la cursuri și vor primi sprijin din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Ce se întâmplă cu bursele de merit în anul școlar 2024-2025. Anunțul important făcut de Ministerul Educației

În plus, se stabilește că elevii din unitățile de învățământ special  din România care nu pot utiliza mijloacele de transport în comun vor avea dreptul la o sumă forfetară.

Se introduc bursele de reziliență în România

Se introduce o prevedere importantă prin care se instituie bursa de reziliență în valoare de 300 de lei lunar, ca formă de stimulare a elevilor pentru a încuraja progresul în învățare.

Bursele de reziliență sunt acordate și elevilor cu afecțiuni oncologice și/sau cronice care sunt școlarizați pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni în cadrul programului „Școala din Spital” sau la domiciliu.

Aceste burse sunt disponibile în anul școlar imediat următor întoarcerii lor în unitatea de învățământ la care au fost inițial înmatriculați.

Mai mulți beneficiari de bursă socială în România

De asemenea, se extinde aria de beneficiari ai bursei sociale în valoare de 300 de lei lunar, incluzând elevii cu vârsta de până în 30 de ani, care nu sunt angajați pe piața muncii și sunt înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”.

BURSE 2024-2025. Se taie bursele, noi criterii de acordare. Absenţele şi nota la purtare, la fel de importante ca media generală!

În paralel, bursa de merit este de 450 de lei pe lună.

O altă reglementare importantă se referă la cazul în care un cadru didactic este investigat pentru fapte care constituie infracțiuni incompatibile cu funcția didactică. Pe durata cercetării penale, acesta nu va preda elevilor direct implicați, păstrând totuși drepturile salariale corespunzătoare.

Ordonanța de urgență conține și modificări semnificative pentru învățământul universitar:

Se clarifică cadrul legal prin care Ministerul Educației poate acorda anual burse pentru studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat, pentru studii postuniversitare și postdoctorale, pentru stagii de cercetare în străinătate, din fonduri constituite în acest scop, prin hotărâre a Guvernului. Aceste burse se obțin prin concurs organizat la nivel național.

Se reglementează acordarea burselor românilor de pretutindeni, având în vedere că la nivelul instituțiilor de învățământ superior de stat din România, studenții români de pretutindeni au performanțe academice foarte bune, ținând cont de contextul politicii Guvernului României de sprijinire a comunităților de români de pretutindeni.

BURSE 2024-2025. Se taie bursele, noi criterii de acordare. Absenţele şi nota la purtare, la fel de importante ca media generală!

Bursele de excelență, de merit, de reziliență și tehnologică în anul școlar 2024-2025, condiționate de media 10 la purtare sau de calificativul foarte bine, la finalul anului școlar anterior și de numărul de absențe nemotivate.

În anul școlar 2024-2025 elevii vor primi burse de excelență, de merit, de reziliență și tehnologică doar dacă au media 10 la purtare la finalul anului școlar anterior, potrivit proiectului de OUG adoptat vineri de Guvern. Tot în proiect a fost introdus un nou alineat care prevede acordarea acestor burse în funcție de numărul de absențe nemotivate, și condiționează și acordarea burselor de excelență. În prezent, acestea nu au nici o mențiune legată de absențe nemotivate. De remarcat dubla măsură a Ministerului Educației care, atunci când acordă banii pentru burse sancționează elevii pentru 10 absențe pe lună, dar, în același timp, dublează numărul de absențe, până la 40 pe an, pentru scăderea mediei la purtare cu un punct, potrivit proiectului ROFUIP, pus în dezbatere publică de Minister pe 12 iunie.

Anul școlar 2024-2025. Când încep cursurile în toamnă și ce vacanțe vor avea elevii

Bursele de excelență, de merit, de reziliență și tehnologică în anul școlar 2024-2025 se acordă elevilor care au avut media 10 la purtare sau de calificativul foarte bine, la finalul anului școlar anterior, (n. red anul școlar 2023-2024), potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență care modifică legea Educației, aprobat vineri de Guvern. Modificări apar doar în cazul bursei tehnologice, iar cea de reziliență este nou introdusă.

La articolul 108, alin.(18) se modifică și va avea următorul cuprins:

(18) Bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică sunt acordate și sub condiția ca elevul beneficiar să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior.”

De remarcat dubla măsură a Ministerului Educației care, atunci când acordă banii pentru burse sancționează elevii pentru 10 absențe pe lună, dar, în același timp, dublează numărul de absențe de la 20 pe an câte sunt în prezent, până la 40 pe an, pentru scăderea mediei la purtare cu un punct, potrivit proiectului ROFUIP, pus în dezbatere publică de Minister pe 12 iunie.
În prezent, media 10 la purtare era cerută la acordarea bursei de merit și a celei de excelență olimpică.

Articolul (18) că “elevul care nu a obținut media 10 la purtare la finalul anului școlar pierde bursa de merit în anul școlar următor”.

În actuala metodologie se face o referire la media la purtare sub 7 în cazul acordării bursei tehnologice.

Un alt criteriu de acordare a burselor este cel al numărului de absențe nemotivate. Modificări apar în cazul acordării burselor de excelență. Acestea nu sunt în prezent condiționate de număr de absențe.

Citește și Admitere liceu 2024. Site-ul unde se anunță ierarhia și repartizarea elevilor la liceu și colegii militare a fost publicat

La art. 108 după alin.(18) se introduce un nou alineat, alin.(181), cu următorul cuprins:
„ (181) În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.”

În actuala metodologie, nu sunt modificări legate de numărul permis de absențe pentru acordarea burselor sociale, tehnologică, merit, unde sunt prevăzute tot 10 absențe permise.

Alte prevederi legate de burse

Proiectul introduce bursa de reziliență, pentru note peste 7.00, bursă egală cu 300 de lei pe lună, și limitează bursele de merit la medii doar până la 9.50. Pragul care până acum era fixat la 30% din efectivul fiecărei clase a devenim „minimum 30%”. Reamintim că Avocatul Poporului a solicitat elimiarea acestui prag, astfel că ministerul a schimbat formularea lăsând cel puțin 30% dintre elevi.

Sumele acordate rămân aceleași ca în anul școlar actual.

Propunerile din proiectul de OUG:

„Bursele care se acordă elevilor din sistemul de învățământ preuniversitar sunt:
a) bursă de excelență olimpică (I și II);
b) bursa de merit;
c) bursa de reziliență;
d) bursă socială;
e) bursă tehnologică.”

Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este stabilit după cum urmează:
a) bursă de merit – 450 lei/lună;
b) bursă de reziliență – 300 lei/lună;
c) bursă socială – 300 lei/lună;
d) bursă tehnologică – 300 lei/lună”.

„Bursele elevilor din învățământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educației, după cum urmează:

a) numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru;
b) bursele de reziliență se acordă și pentru elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor revenirii în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior;
c) bursele sociale pentru toți elevii care se încadrează în criteriile și condițiile stabilite prin
metodologia-cadru;
d) bursele tehnologice pentru elevii care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în condițiile stabilite prin metodologia-cadru;
e) bursele de excelență olimpică I și II pentru toți elevii care au obținut distincțiile prevăzute la alin. (11) lit. a) şi b), cu respectarea prevederilor metodologiei-cadru”.

Cu toate că în acest articol se precizează că este vorba despre minimum 30% burse de merit și reziliență, adică cel puțin 30%, Ministerul Educației introduce un alineat în lege care dă și posibilitatea desființării acestui prag minim: „În situația în care nu sunt îndeplinite condițiile stabilite prin metodologia-cadru astfel încât, la nivelul clasei de gimnaziu sau de liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar să se acorde un număr de burse de merit, cumulate cu un număr de burse de reziliență egal cu procentul de 30%, aceste burse se acordă într-un procent mai mic de 30%.”

„Printre beneficiarii burselor de merit se numără de drept și elevii care au obținut premiul I la concursurile școlare naționale recunoscute de Ministerul Educației, câștigătorii medaliilor de
aur/locului I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice/probe olimpice, precum și alte categorii de elevi de gimnaziu și liceu cu performanțe educaționale, artistice sau sportive în conformitate cu prevederile metodologiei-cadru prevăzute la alin. (1).

(17) Cuantumul lunar al burselor de excelenţă olimpică I/internaţională şi II/naţională este diferenţiat în funcţie de nivelul distincţiei obţinute, după cum urmează:
a) pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă
echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia;
b) pentru locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia;
c) pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia;
d) pentru menţiune, cuantumul lunar al bursei de excelență olimpică I/internațională reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia;
(18) Bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică sunt acordate și sub condiția ca elevul beneficiar să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior.”

Bursa de reziliență ar urma să fie acordată pentru media 7.00 sau mai mare, iar bursa de merit pentru media 9.50 sau mai mare – acest lucru nu apare în proiectul de OUG, ci în proiectul de metodologie cu criteriile de acordare a busrselor, pus în dezbatere și el pe 25 martie, care ar urma să rafineze regulile din lege după ce proiectul de OUG va intra în vigoare.

„(4) Bursa de reziliență și bursa de merit reprezintă forme de stimulare a elevilor, în vederea obținerii progresului în învățare și a performanței școlare”, prevede proiectul de OUG.

„(5) Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, situații prevăzute în metodologia-cadru, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar. Prin excepție de la prevederile alin. (1), se acordă burse sociale și elevilor cu vârsta de până în 30 de ani, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”, în condițiile prevăzute în metodologia cadru prevăzută la alin (1).
(8) Bursele sociale se acordă în baza unor condiții privind venitul mediu net pe membru de familie, supus impozitării, conform metodologiei-cadru prevăzute la alin. (1). Verificarea veniturilor declarate de părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori, în vederea acordării dreptului la bursă socială, de către unitatea de învățământ, se face prin solicitarea eliberării unui document care să ateste situația veniturilor declarate la organul central fiscal în a cărui rază teritorială se află situat beneficiarul”.

Spynews
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru se căsătoresc! Horia Brenciu a spus tot!
Fanatik.ro
Monumentul din România dedicat dacilor. E la marginea unui drum important, mulți au trecut pe lângă el fără să știe ce simbolizează
Capital.ro
Lista bolilor care te lasă fără permisul de conducere. Nu mai ai dreptul de a conduce
Playtech.ro
Angela Gheorghiu, UMILITĂ și HUIDUITĂ la un concert. Ce a pățit faimoasa soprană
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru români! Când intră pe card prima
Adevarul
Putin vrea să vină în Turcia însoțit de propriile sale avioane de luptă. Erdogan l-a refuzat
Spynews
Mai există șanse de împăcare între Yamato Zaharia și Ema Karter?! Luptătorul, dispus să accepte că ea este actriță în filmele pentru adulți
Spynews
Modul brutal în care au fost ucise Denisa și Delia, în Constanța. Ce s-a descoperit după necropsie. Cum ar fi acționat ”Șacalul”
Evz.ro
Locul misterios din România, întemeiat după o întâmplare uimitoare. Adăpostește o comoară
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ce mesaj i-a transmis soacra Anei Maria Vasiliu nurorii sale, chiar înainte să fie găsită fără suflare. Ți se face pielea de găină! 😲
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Ce arată necropsiile în cazul tinerelor ucise de „Șacalul”. Denisa și Delia au avut parte de o moarte cumplită
Capital.ro
Administratorul de bloc este obligat. Proprietarii de apartamente sunt informați despre decizie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
DNSC avertizează: Nouă înșelătorie online sub masca iubirii
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...