Statul, prejudiciat de 46 firme cu 7 milioane de lei în urma tranzacţionării fictive de bunuri şi servicii

Inspectorii antifraudă au identificat un circuit de tranzacţionare fictivă de bunuri şi servicii creat din 46 de firme, care a prejudiciat bugetul statului cu 7,1 milioane de lei, fiind sesizate organele de cercetare penală, se arată într-un comunicat emis de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
Romania TV
02 nov. 2017, 15:38
Statul, prejudiciat de 46 firme cu 7 milioane de lei în urma tranzacţionării fictive de bunuri şi servicii

„Inspectorii antifraudă au constatat în urma verificării a 46 de operatori economici că a fost creat un circuit de tranzacţionare fictivă de bunuri şi servicii, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, prin diminuarea bazei impozabile a profitului şi deducerea nelegală a TVA. Prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului este în sumă de 7.125.369 lei. Totodată, au fost sesizate organele de cercetare penală”, se arată în comunicatul emis.

Societăţile implicate au înregistrat, în evidenţa contabilă, achiziţii de bunuri şi servicii (în funcţie de domeniul de activitate al fiecăreia) de la furnizori, persoane juridice, având un comportament fiscal inadecvat, de tip fantomă, în scopul diminuării obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului.

Au fost înfiinţate sau reactivate societăţi, care au pretins realizarea unor activităţi economice, al căror scop a fost de a permite celorlalte verigi din lanţul de tranzacţionare să realizeze deducerea unor sume de bani, reprezentând impozite şi taxe datorate, prin înregistrarea/declararea în evidenţele contabile a unor operaţiuni fictive de vânzări/cumpărări de bunuri sau servicii, se explică în comunicat.

Societăţile furnizoare, de tip fantomă, nu înregistrau obligaţii fiscale de plată la bugetul de stat întrucât datele înscrise în declaraţiile şi deconturile de TVA nu generau obligaţii de plată. Sumele de bani reprezentând contravaloarea bunurilor şi serviciilor, înscrise în facturile emise de societăţile cu comportament fiscal inadecvat, au fost rulate prin intermediul conturilor bancare, fiind retrase, în numerar, la perioade scurte de timp, în principal prin intermediul ATM-urilor.

Pe lângă rolul de a crea documente de provenienţă pentru societăţile beneficiare şi a sustrage sume de bani de pe circuitul tranzacţional, o parte dintre societăţile furnizoare au fost înfiinţate şi pentru atragerea nelegală de ajutoare financiare nerambursabile, prin intermediul Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microintreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri.

În urma explicaţiilor oferite de către o parte dintre administratorii „furnizorilor”, inspectorii antifraudă au constatat cã aceştia sunt oameni fără posibilităţi materiale, unii dintre ei fără locuinţă sau adăpost şi cu un nivel scăzut de cultură şi cunoştinţe, toate acestea cauzand dificultăţi în desfăşurarea unor activităţi economice cu cifre de afaceri de milioane de lei. În realitate, societăţile erau administrate de alte persoane.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Veste mare pentru fanii Star Wars. Un nou sezon, în curând
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Data la care intră alocațiile elevilor în luna martie 2025: Banii sunt virați direct pe card
Cancan.ro
Cele 3 alimente la care Dragoș Pătraru a renunțat pentru a slăbi 30 de kilograme. Mulți români le consumă zilnic
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Taxa auto pentru mașini poluante va fi implementată din 2026, anunță Ministrul Finanțelor
MediaFlux
AMENZI de MII de LEI pentru românii care locuiesc la BLOC! Ce APARTAMENTE sunt VIZATE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar