Conform unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Energiei, suprataxa va rămâne în vigoare și după 1 aprilie, din cauza prelungirii prețurilor plafonate pentru energie.
În schimb, această suprataxă va fi redusă cu 20%. Guvernul a ales să păstreze măsura pentru a asigura stabilitatea pieței energetice și pentru a menține prețurile reglementate pentru consumatori.
În prezent, producătorilor de energie li se reține integral, din bugetul de stat, diferența dintre prețul lunar de vânzare și 400 de lei/MWh, aplicată la cantitatea lunară de energie livrată efectiv din producția proprie sau transferată din portofoliul de producție către cel de furnizare.
Draftul de act normativ stipulează că, de la 1 aprilie 2025, li se va lua doar 80% din respectivul produs. Banii sunt destinați plății compensațiilor pentru plafonare datorate furnizorilor.
Pentru a asigura o lichiditate adecvată pe piața de electricitate, producătorii sunt obligați să tranzacționeze cel puțin 50% din producția anuală de energie electrică prin contracte pe piețele de energie, altele decât PZU, PI și PE. Totodată, sunt exceptate de la această obligație capacitățile de producție din surse eoliene sau fotovoltaice, conform proiectului de Ordonanță de Urgență.
Acesta mai prevede majorarea de la 40% la 50% a procentului din sumele reprezentând compensații de plafonare pentru furnizori pe care Ministerul Energiei și cel al Muncii trebuie să-l achite în 10 zile de la depunerea cererilor de decontare fără validare din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ″din Fondul de Tranziție Energetică și din alte surse legal constituite, în limita sumelor disponibile″.
Guvernul României a propus extinderea perioadei de plafonare a prețurilor și la gaze naturale. Plafonarea prețului la gaze naturale va fi extinsă cu încă 12 luni (1 aprilie 2025 – 30 martie 2026), iar la energie cu trei luni (1 aprilie – 30 iunie 2025).
Prelungirea perioadei de plafonare a tarifelor la energia electrică până la 1 iulie 2025 și la gaze naturale până la 1 aprilie 2026 este o măsură care sprijină nu doar populația, ci și economia națională, motivează oficialii români.
„La energie electrică, schema se prelungeşte până la 1 iulie, iar la gaze ea acoperă 12 luni, până la 1 aprilie 2026. Astfel, facilităm reumplerea depozitelor de gaz la costuri rezonabile pentru iarna următoare”, a scris ministrul Sebastian Burduja pe Facebook.
Burduja a anunţat și că a propus „măsuri pentru creşterea lichidităţii pieţei prin facilitarea tranzacţiilor între producători şi furnizori şi o serie de măsuri pentru creşterea transparenţei”.
„Toate acestea au scopul de a încuraja concurenţa pe piaţă şi de reduce preţul energiei. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la acest act normativ complex. În aceste zile, aşteptăm propuneri de completări şi modificări, iar în cel mai scurt timp vom aduce pe masa Guvernului această ordonanţă de urgenţă. Angajamentul nostru rămâne acelaşi: să nu lăsăm pe nimeni în urmă şi să punem pe primul loc interesul cetăţenilor şi al companiilor româneşti”, a mai transmis ministrul Energiei în postarea sa.