Statul rambursează banii plătiţi pe anumite servicii medicale în străinătate. Printre acestea şi NAŞTEREA

Pentru tratamentul medical primit într-un stat din Uniunea Europeană (UE), asiguraţii români pot beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor, conform unei Hotărâri de Guvern, recent intrată în vigoare. Totuşi, rambursarea se va realiza la nivelul tarifelor din România şi nu va depăşi contravaloarea în lei a serviciilor achitate de asigurat.  
Iulian Tudor
07 mai 2014, 08:10
Statul rambursează banii plătiţi pe anumite servicii medicale în străinătate. Printre acestea şi NAŞTEREA

Directiva Europeana 24/2011, documentul ce asigura cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetatenilor europeni de a beneficia de servicii medicale in toate tarile UE, trebuia transpusa in legislatia romaneasca inca din 25 octombrie 2013, dar acest lucru nu s-a intamplat, scrie avocatnet.ro. De-abia dupa aproape sase luni, Guvernul a dat unda verde actului normativ care aproba normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera, a precizat recent Ministerul Sanatatii, conform unui comunicat publicat pe site-ul ministerului.

Acest act normativ a fost publicat Monitorul Oficial, Partea I, nr. 318, din data de 30 aprilie 2014, cand a intrat in vigoare. Este vorba despre HG nr. 304/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera.

Citeşte şi SĂNĂTATE 2014: Lista ţărilor în care poţi beneficia de tratament medical pe banii statului român

Practic, in baza noilor reglementari, persoanele asigurate in sistemul de sanatate obligatoriu din Romania, care se deplaseaza intr-un alt stat din UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale.

„Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si casele de asigurari de sanatate judetene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguratii care se trateaza in state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sanatatii va continua sa deruleze politici de investitii si dezvoltare, astfel incat asiguratii din Romania sa beneficieze de aceleasi conditii de tratament cu cele din Uniunea Europeana. De asemenea, si pacientii din Uniunea Europeana se vor putea trata in Romania”, a subliniat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, in documentul de presa citat.

Totusi, conform noilor dispozitii, pentru a beneficia de asistenta medicala transfrontaliera, pacientii romani vor trebui, in unele cazuri, sa obtina o autorizare prealabila eliberata de casele judetene.

Citeşte şi PACHETUL DE BAZĂ în sănătate. Ce servicii va cuprinde şi când va intra în vigoare

Concret, potrivit HG nr. 304/2014, tipurile de asistenta medicala pentru care se impune autorizarea prealabila in vederea rambursarii costurilor sunt:

-PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) in regim ambulatoriu;

-servicii medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare continua si spitalizare mai mare de 24 de ore pentru urmatoarele tipuri de tratament: implant sau inlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulara tumorala, implant segmentar de coloana, bypass coronarian cu/fara investigatii cardiace invazive si nasterea;

-medicamente in tratamentul ambulatoriu, pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti de la nivelul CNAS.

Important! In practica, prevederile esentiale ale Directivei 24/2011 se aplica deja in Romania, conform Ordinului CNAS nr. 729/2009, dupa cum informa CNAS in octombrie 2013. In baza acestui act normativ, asiguratii care se deplaseaza intr-un stat din UE, cu scopul de a primi tratament medical, beneficiaza de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din Romania, fara a depasi contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat.

Cum se va realiza decontarea

Potrivit noului act normativ, rambursarea contravalorii asistentei medicale transfrontaliere se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate care a intocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetara, in lei, in termen de maximum 60 de zile de la data alocarii de prevedere bugetara.

Rambursarea se realizeaza la nivelul tarifelor si prestatiilor din Romania si nu trebuie sa depaseasca contravaloarea in lei a asistentei medicale transfrontaliere achitate de solicitant.

De exemplu, in cazul in care o hernie de disc costa in Romania 1.000 lei si in statul membru X costa 1.500 lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 lei. In acelasi timp, in cazul in care o peritonita costa in Romania 700 lei si in statul membru Y costa 500 lei, decontarea se face la valoarea de 500 lei.

In plus, Ministerul Sanatatii a subliniat, in documentul de presa citat, ca nu toate costurile aferente tratamentului medical in strainatate vor fi decontate. Mai exact, nu se suporta costurile referitoare la contravaloarea serviciilor de cazare si de calatorie suportate de persoanele asigurate. In plus, nici costurile suplimentare suportate de persoanele cu handicap din cauza unuia sau a mai multor handicapuri nu vor fi decontate de statul roman.

Toate informatiile privind conditiile in care romanii pot primi banii inapoi, daca se trateaza medical intr-o tara din UE vor fi puse la dispozitie prin intermediul unui Punct National de Contact, ce va functiona incepand cu luna mai in subordinea CNAS.

„Acesta va avea pagina proprie de internet, precum si numere de telefon, inclusiv gratuite (Tel-Verde), iar informatiile vor fi disponibile in limba romana si engleza”, a mai spus Ministerul Sanatatii.

„Cererile inregistrate la casele de asigurari de sanatate pana la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, pentru asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania care s-au deplasat intr-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, se solutioneaza in vederea rambursarii contravalorii serviciilor medicale de care au beneficiat, conform dispozitiilor legale in vigoare la data inregistrarii cererilor la casele de asigurari de sanatate”, se subliniaza in actul normativ publicat recent in Monitorul Oficial.

De asemenea, asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania care au primit tratament medical intr-un stat din UE si care nu au depus cerere de rambursare a contravalorii serviciilor medicale anterior intrarii in vigoare a HG nr. 304/2014 au dreptul la rambursarea contravalorii serviciilor medicale de care au beneficiat. Mai exact, lor li se vor aplica dispozitiile legale in vigoare, in ultima zi a intervalului in care asiguratii au beneficiat de servicii medicale.

In plus, cererile pentru valorificarea acestui drept depuse de catre asiguratii care au beneficiat de serviciilor medicale anterior intrarii in vigoare a HG nr 304/2014 pot fi inregistrate la casele de asigurari de sanatate, incepand cu data de 30 aprilie, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2014.

 

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Singura zodie care își poate schimba destinul de pe 15 septembrie. Oportunități uriașe, regăsiri, dar și o serie de surprize pentru alți nativi
Capital.ro
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
Aceste pensii vor scădea! Cine sunt pensionarii care trebuie să dea banii înapoi
Adevarul
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Gigi Mulțescu și Cornel Dinu, pe patul de suferință. Unul e internat la Elias, altul la Floreasca
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
A nins în Europa! Imagini cu zonele acoperite de zăpadă! Când ajunge ciclonul Boris în România
Capital.ro
Cutremur în televiziunea din România. E demisia anului: Urmează o perioadă cu emoţii!
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Justin Timberlake, condamnat la muncă în folosul comunității pentru conducere în stare de ebrietate
MediaFlux
CASA de PENSII, ANUNȚ pentru PENSIONARI privind PROBLEMELE cu RECALCULAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...