Mănăstirea Putna şi-a recuperat domeniile lăsate prin testament de Ştefan cel Mare şi confiscate în perioada comunismului. După retrocedare, statul a contestat decizia.
Fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a explicat cum a ajuns Mănăstirea Putna să fie implicată într-un proces interminabil. El susţine că Fiscul nu a făcut altceva decât să aplice legea.
„Sunt documente din care rezultă că statul român e proprietar. Colegii de la Finanţe, în numele statului român, au făcut această acţiune în instanţă pentru că aveau o lege pe care trebuia să o respecte”, a explicat fostul ministru de Finanţe.
„Printr-un decret nepublicat în Monitorul Oficial, acest pământ a trecut în proprietatea statului până în data de 01.07. 2011. În 27 iunie se întabulează Mânăstirea Putna din nou pe acel pământ care a fost lăsat prin testament de Ştefan cel Mare. Statul român reprezentat de Direcţia de Finanţe Suceava, prin oamenii de acolo, introduce o contestaţie în anulare prin care solicită anularea respectivei decizii”, a explicat avocatul Daniel Ionaşcu.
Mănăstirea Putna a înaintat, la 15 ianuarie 2013, la Parchetele de pe lângă Judecătoria Suceava respectiv Curtea de Apel Suceava, două plângeri penale împotriva a patru magistraţi de la Tribunalul Suceava şi a trei jurişti ai DGFP Suceava pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi neglijenţă în serviciu. De un an de zile, DGFP Suceava îi contestă Mănăstirii Putna proprietatea asupra propriului teren dat de Sf. Ştefan cel Mare (vatra mănăstirii de 14 ha care cuprinde biserica, muzeul, chiliile, gospodăria şi dependinţele anexe), şi care a fost câştigat irevocabil de mănăstire prin decizia unui complet de trei judecători ai Tribunalului Suceava din 1 iulie 2011, după cum a explicat Stareţul Mânăstirii Putna, Arhimandritul Melchisedec Velnic, citat de publicaţia Război întru Cuvânt.
„Însă alţi patru judecători ai Tribunalului Suceava, care se ocupă de contestaţia ulterioară făcută de DGFP Suceava, au judecat cauza într-o manieră absolut abuzivă şi arbitrară faţă de Mănăstirea Putna, respingând practic toate probele şi excepţiile depuse la dosar de avocatul Mănăstirii Putna”, a mai spus arhimandritul. Tot ce doreşte preotul este „bună pace pe terenul de 14 ha pe care stăm neîntrerupt de 544 de ani, prin mila lui Dumnezeu şi dania Sf. Ştefan cel Mare”.