Data limită pentru finalizarea tranzacției încă nu este cunoscută.
„Am fost înştiinţaţi de începerea acestei proceduri, până la preluarea oficială va fi un proces pe care va trebui să îl parcurgem, nu ştim exact când se va finaliza”, au transmis reprezentanții companiei Blue Air, pentru Ziarul Financiar.
Preluarea a 75% din acțiunile Blue Air era una dintre garanțiile pentru ajutorul de stat în valoare de 300 mil. lei pe care Blue Air l-a primit de la stat.
Situația de la Blue Air rămâne halucinantă. Din împrumutul de 300 de milioane de lei pe care Blue Air l-a primit de la EximBank cu garanţia statului, compania aeriană nu a plătit nici măcar o rată. Astfel, statul român a fost cel care şi-a asumat plata acestora, încă din noiembrie 2021.
În OUG-ul prin care este instituit cadrul legal pentru acordarea unor ajutoare de stat este prevăzut faptul că statul va prelua 75% din acţiunile companiei dacă aceasta nu va reuşi să îşi plătească datoria. Abia după un an în care statul a plătit creditul pe care tot el l-a acordat companiei, a preluat 75% din companie, mai precizează sursa citată.
Statul român, prin intermediul Ministerului Transporturilor şi Ministerului de Finanțe, are reprezentanți în consiliul de administrație al Blue Air care ar fi trebuit să se asigure că operatorul aerian va fi capabil de rambursarea datoriei. Compania a ajuns în incapacitate de plată şi nu au existat niciun fel de măsuri prin care statul să se asigure că va primi banii daţi companiei.
În prezent, Blue Air este controlată în proporție de peste 76,% de compania Airline Invest, înființată în 2019. În ambele companii, afaceristul Cristian Rada este acționar.