Avocatul Radu Pricop a cumpărat drepturile litigioase de la moştenitorii familiei Brătianu, care trăiesc în străinătate.
România TV a filmat terenurile din Ştefăneşti şi a stat de vorbă cu autorităţile locale. Primarul oraşului Ştefăneşti spune că a fost imposibil de găsit o suprafaţă de 90 de hectare care să poată fi retrocedată, aşa că singura variantă era retrocedarea în bani.
Practic, iubitul Ioanei Băsescu, împreună cu un alt avocat care a apărat-o pe fiica mai mică a preşedintelui, dar şi cu trei oameni de afaceri importanţi din Argeş au cumpărat drepturile litigioase de la moştenitori. Apoi, au făcut actele şi au cerut Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor să îi despăgubească. Procesul de retrocedare în bani a început pe vremea Crinuţei Dumitrean, controversat şef la ANRP şi apropiată a democrat-liberalului Ioan Oltean şi s-a încheiat când la conducere era Dorina Danielescu, numită de Emil Boc.
Pe terenurile pentru care iubitul Ioanei Băsescu a obţinut drepturile litigioase sunt acum clădiri ale staţiunii de cercetare, dar şi blocuri.
Deşi de obicei astfel de procese sunt de durată, cei cinci oameni de afaceri şi avocaţi au obţinut o decizie definitivă în doar 11 luni de la deschiderea dosarului. Asta pentru că ANRP a luat de bun raportul de evaluare făcut de firma Romcontrol, deţinută de soţul Andreei Paul, prim-vicepreşedinte PDL. Această firmă a evaluat terenul la 10 milioane de euro, iar reprezentanţii statului nu au cerut în instanţă o altă evaluare. Mai mult, la recursul de la înalta curte totul s-a rezolvat într-un singur teren.
Banii vor fi împărţiţi între iubitul Ioanei Băsescu, Radu Petru Pricop, Gabriel Banu, avocat care a reprezentat-o pe Elena Băsescu în mai multe dosare, Valentin Vişoiu – cel mai bogat om de afaceri din Argeş şi Gabriel Gheorghe. Din ianuarie 2014 cei cinci vor primi, în tranşe, 10 milioane de euro obţinuţi de la stat.