Potrivit lui Alexander Degianski, fermier din județul Timiș și consilier al ministrului agriculturii, Florin Barbu, toate negocierile pentru vânzările de grâu vor fi purtate de Casa de Comerț Unirea.
”Una dintre cele mai importante decizii pentru fermierii români a fost luată de Ministerul Agriculturii și va avea impact direct asupra prețului de vânzare a cerealelor, respectiv de achiziție a îngrășămintelor chimice.
În perioada următoare, Ministerul Agriculturii, prin Casa de Comerț „Unirea”, va negocia direct cu statul Egiptean vânzarea cerealelor, respectiv achiziția de îngrășăminte chimice. Avantajul evident este dat de certitudinea contractelor, eliminarea intermediarilor și obținerea de prețuri mult mai favorabile pentru fermieri. În această perioadă tulbure, în care fermierii cu greu își acoperă costurile de producție, această măsură se poate dovedi pârghia necesară revitalizării fermierilor”, a anunțat Alexander Degianski, potrivit Agro TV.
România reprezintă un furnizor de încredere pentru Egipt în ceea ce privește cerealele. Chiar săptămâna trecută, în cadrul unei licitații dominate de mărfurile rusești, România a reușit să vândă către Egipt o cantitate de 60.000 de tone de grâu.
În cadrul unei licitații pentru anul comercial 2023-2024, al cărei rezultat a fost publicat miercuri, 2 august, de către Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), Egiptul a achiziționat 360.000 de tone de grâu, în mare parte furnizat de către traderii ruși. Din acest total, țara africană a cumpărat 60.000 de tone de grâu românesc de la compania Viterra, la prețul de 262,05 dolari/tonă. Bulgaria nu a reușit să concureze cu ceilalți furnizori din cauza prețului necompetitiv.
La licitația organizată de GASC au participat 12 mari companii, cu 30 de oferte pentru furnizarea de grâu originar din Rusia, Ucraina, România, Bulgaria și Franța. Grâul rusesc a avut cele mai multe oferte, respectiv 18, devenind principala sursă de aprovizionare, cu un total de 300.000 de tone cumpărate de la Olam, Grain Flower și Aston Agro, la suma de 250 dolari/tonă FOB (Free on Board) sau 264 dolari/tonă C&F (Cost and Freight).
Tot în cursul acestei săptămâni, s-a mai încheiat o licitație privind comercializarea internațională a grâului, unde Algeria a cumpărat până la 800.000 de tone de marfă, iar printre principalii furnizori s-a numărat și România. Se preconizează că expedierile vor avea loc în această toamnă, în perioadele 1-15 octombrie și 16-31 octombrie, scrie Agrointel.ro.
Citeşte şi: Cu cât au scăzut prețurile alimentelor după 1 august. Analiza Consiliului Concurenței