Tribunalul București a admis joi cererea lui Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, care a fost arestat în 2016 într-un dosar penal. Acuzațiile care i s-au adus au fost de luare de mită și folosirea de informații care nu sunt destinate publicității, precum și de permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Doi ani mai târziu, mai exact în 2018, fostul procuror general a fost achitat printr-o decizie definitivă a Curții Supreme.
După ce a fost achitat, Liviu Tudose a hotărât să acționeze și să dea în judecată statul român, prin Ministerul Finanțelor, și DNA. Au fost pârâți Laura Codruța Kovesi, Lucian Onea și Cerasela Răileanu. Ultimii doi sunt procurorii care au dispus arestarea și trimiterea acestuia în judecată.
Două dosare au fost înregistrate pe rolul instanței civile a Tribunalului București, unul în martie 2019, iar al dolea un an mai târziu. Fostul procuror general a primit în ambele câștig de cauză.
Statul român e obligat acum să-i plătească lui Tudose daune morale de 150.000 de lei și daune material de 14643,38 de lei.
”Admite în parte cererea. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 150.000 lei reprezentând daune morale cauzate prin reţinerea şi arestarea nelegală a reclamantului şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până la plata efectivă. Obligă pârâtul la plata sumei de 14643,38 lei reprezentând daune materiale constând în cheltuieli cu asistenţa juridică în cursul procesului penal în legătură cu măsurile preventive de libertate şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până la plata efectivă. Respinge în rest cererea, ca neîntemeiată. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 3570 lei reprezentând onorariu de avocat”, potrivit portalului instanțelor de judecată.
DNA trebuie, de asemenea, să-i plătească magistratului, în cel de-al doilea dosar, 25.000 de lei daune morale.
”Admite în parte acțiunea precizată formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâta DNA. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 25.000 lei cu titlu de daune morale reprezentând repararea prejudiciului cauzat, precum și la plata a dobânzii legale de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri și până la momentul plății efective”, potrivit portalului instanțelor de judecată.
Deciziile Tribunalului București nu sunt definitive, părțile putând face apel în termen de 30 de zile de la pronunțare.