Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dispus marţi ca statul român să-i plătească fostului senator PSD Cătălin Voicu despăgubiri de 4.500 de euro pentru tratament degradant, din cauza condiţiilor de detenţie din arestul preventiv înaintea procesului în care a fost judecat şi condamnat pentru trafic de influenţă, dar şi pentru încălcarea dreptului la viaţă privată şi de familie, prin scurgerea de către autorităţi în presă a unor fragmente din conversaţii telefonice interceptate.
Citeşte şi Cătălin Voicu a fost exclus din profesia de avocat. Decizia în cazul lui Florin Costiniu, amânată
Potrivit CEDO, Cătălin Voicu a depus mai multe plângeri în conformitate cu Articolul 3, care interzice tratamentul inuman sau degradant, acuzând condiţiile de detenţie din arestul preventiv, în special supraaglomerarea şi lipsa condiţiilor igienice de bază, dar şi condiţiile de transport de la închisoare la procuratură, în spatele unei dube fără încălzire sau lumină.
Citeşte şi Băsescu i-a retras lui Cătălin Voicu decoraţia „Virtutea Militară”
El a acuzat de asemenea şi încălcarea Articolului 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie), pentru că autorităţile au scurs către presă fragmente din rechizitoriu, în special transcrieri de conversaţii obţinute prin ascultarea telefonului în timpul operaţiunilor de urmărire penală împotriva sa şi a celorlalţi inculpaţi din dosar.
CEDO a constatat încălcarea Articolului 3 privind tratamentul degradant, din cauza condiţiilor de detenţie din arestul preventiv, dar nu şi în ceea ce priveşte condiţiile de transport din timpul detenţiei. Curtea a constatat de asemenea şi încălcarea Articolului 8.
CEDO a dispus ca statul român să-i plătească lui Cătălin Voicu despăgubiri de 4.500 de euro. Decizia nu este finală.
Fostul senator a fost condamnat aprilie 2013 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şapte ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Potrivit CEDO, Cătălin Voicu a fost arestat în martie 2010, iar măsura arestului preventiv a fost prelungită aproape în fiecare lună până la eliberarea sa în iulie 2011 în aşteptarea procesului, cu condiţia să nu părăsească oraşul.
Condamnat la şapte ani pentru corupţie, fostul demnitar s-a plâns la CEDO pentru că a fost filmat cu cătuşe la mâini şi pentru că în presă au apărut transcrierile convorbirilor sale telefonice. Voicu a cerut să fie despăgubit cu peste patru milioane de euro, dar CEDO a decis că patru mii de euro sunt suficienţi.