Pentru că regulile Comisiei Europene nu permit însă eliminarea efectivă a acestor sume, statul a trebuit să găsească metode indirecte de ştergere a datoriilor, informează România TV.
Astfel, Guvernul a decis să cumpere activele firmelor în cauză, iar sumele urmează sa fie folosite de respectivele companii pentru plata datoriilor către buget. Practic banii se plimbă dintr-un cont în altul până ajung înapoi în vistieria statului. Active înseamnă orice bun care poate fi vândut, asta după ce a fost evaluat de către un expert independent.
Spre exemplu, în cazul CFR , ministerul Transporturilor cumpără pe hârtie, în numele statului, locomotive, vagoane sau chiar instalaţii întregi de cale ferată pentru aproximativ 1 miliard de euro. În ceea ce priveşte Termoelectrica, bunurile pe care statul le cumpără de faţadă sunt de aproximativ 500 de milioane de euro.
O altă companie aflată pe lista beneficiarilor de favoruri din partea statului este Compania Naţională a Huilei. Dar pentru că aceasta nu prea are active valoroase, sumele sunt mai mici, respectiv de aproximativ 69 de milioane de euro. Intenţia de a scăpa în acest fel de unele datorii ale companiilor de stat a fost prevăzută şi în scrisoarea de intenţie convenită cu FMI.