Datoriile primăriilor trebuie plătite în patru luni în totalitate, pentru a nu pune în pericol acordul cu FMI.
„Scopul programului la 31 decembrie era să avem 300 de milioane arierate la locale şi când se termina programul, teoretic în martie, să fie zero. Iar noi suntem la 800 de milioane , cifra exacta 832 milioane lei.”, a declarat Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget pentru România TV
Soluţia impusă de Guvern pentru acoperirea acestor datorii a fost ca primăriile să majoreze taxele şi impozitele locale cu 16%. Acest angajament a fost inclus şi în scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional ca o măsură de a evita acumularea unor noi arierate.
„Pentru a preveni viitoare arierate, ne vom asigura că autorităţile locale cu arierate cel puţin vor creşte ratele de taxare pe proprietate în acord cu inflaţia”, este promisiunea Guvernului inclusă în documentul convenit cu FMI.
Soluţia extremă este ca statul să îi împrumute pe cinci ani pe primari. Sumele împrumutate vor fi folosite pentru achitarea arieratelor către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, înregistrate şi neachitate până în prezent.
Primarilor care nu gestionează corect banii li se vor bloca conturile.
„Administraţiile locale care iau aceşti bani şi nu plătesc arieratele, practic le blocăm conturile”, a completat Voinea.
Dezavantajul acestor împrumuturi din banii statului este că nu mai rămân bani pentru investiţii.
„Nu mai am de unde să împrumut administraţiile locale care au fost corecte şi n-au făcut arierate. Ele au proiecte de dezvoltare şi chiar ar avea nevoie de bani şi n-am de unde să-i împrumut. „, a mărturisit ministrul delegat pentru buget.
Citeşte şi: Chiliman: Primăria Sectorului 1, OBLIGATĂ să crească taxele şi impozitele deşi nu are arierate