Băncile comerciale vor putea să convertească creditele în valută în lei, să taie 15% din principalul clientului a clientului, iar Fondul de Garantare a Creditelor, adică statul, va garanta jumătate din creditul convertit, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Finanţelor şi depus la Parlament, potrivit Digi24.
Condiţiile pentru debitor sunt ca respectiva valută să se fi apreciat cu cel puţin 50% faţă de leu, iar gradul de îndatorare al debitorului să fi ajuns la cel puţin 60%. De asemenea, pentru a beneficia de această schemă de sprijin, împrumutatul nu trebuie să aibă datorii către bancă mai vechi de 30 de zile.
Românii – datori vânduţi la bănci: număr record de restanţieri în luna august
Programul este benevol, atât pentru beneficiari cât şi pentru bănci, iar valoarea totală a garanţiilor emise de bănci se ridică la un miliard de lei.
Ideea este mai veche, dar, de data aceasta, proiectul Guvernului nu mai impune vreun prag de venituri al debitorului pentru ca acesta să beneficieze de schema de sprijin. Vizaţi sunt mai ales cei cu credite în franci elveţieni, valută care s-a apreciat cu mai mult de 50% în perioada 2007-2015.