Statutul juridic al studenţilor străini, discutat de ofiţerii de la imigrări în universităţile din Capitală

Cadrul legislativ şi modificările în domeniul reglementării statutului juridic al studenţilor şi elevilor străini au fost discutate de cetăţeni străini şi ofiţeri ai Direcţiei pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti (DIMB) la mai multe universităţi din Capitală.
Filip Stan
16 oct. 2013, 14:08
Statutul juridic al studenţilor străini, discutat de ofiţerii de la imigrări în universităţile din Capitală

În baza protocolului de cooperare privind admisia şi şederea în România a străinilor veniţi la studii şi în scopul desfăşurării activităţilor didactice, protocol încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Afacerilor Interne, ofiţerii DIMB au organizat 11 reuniuni de lucru cu reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ de stat şi private din Bucureşti, informează un comunicat remis miercuri de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), potrivit Agerpres.

În Bucureşti, în prezent, sunt înregistraţi 2.571 cetăţeni străini aflaţi la studii. Principalele ţări de origine a străinilor aflaţi la studii sunt: Moldova, Turcia, Israel şi Tunisia.

Potrivit IGI, activităţile au fost desfăşurate la Universitatea Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Academia de Studii Economice, Universitatea Politehnica, Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea „Dimitrie Cantemir”, Universitatea „Nicolae Titulescu”, Universitatea „Titu Maiorescu”, Universitatea Româno-Americană şi Inspectoratul Şcolar General al Municipiului Bucureşti.

„În cadrul întâlnirilor de lucru au fost abordate subiecte de interes privind cadrul legislativ şi modificările în domeniul reglementării statutului juridic al studenţilor şi elevilor străini, tendinţele exprimate la nivel european privind migraţia, necesitatea de informare a studenţilor şi elevilor străini privind reglementarea situaţiei juridice în România, aspecte practice privind transferurile, exmatriculările, cazările cetăţenilor străini aflaţi la studii, precum şi cadrul general de angajare în muncă pe durata efectuării studiilor2, precizează IGI.

Totodată, autorităţile au oferit afişe şi pliante în limbile română, engleză, franceză, turcă şi arabă pentru a fi aduse la cunoştinţa studenţilor şi elevilor străini dispoziţiile legale privind obţinerea dreptului de şedere în scop de studii.

„În contextul deschiderii anului universitar 2013-2014, Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Direcţia pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti, a desfăşurat, în perioada septembrie – octombrie, activităţi de informare a instituţiilor de învăţământ din Bucureşti, cu privire la regimul juridic aplicabil studenţilor şi elevilor străini care doresc să studieze în România. (…) Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Direcţia pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti, va continua activităţile de deschidere şi comunicare cu toate instituţiile interesate să cunoască şi să aplice prevederile legale în domeniul migraţiei, constituind un suport real pentru străinii aflaţi în România la studii sau în alte scopuri legale”, completează IGI.

DailyBusiness
Răsturnări de situație la alegerile prezidențiale! Sociologii anunță surprize URIAȘE
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2: Ciolacu, Simion, Lasconi sau Georgescu
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Momente tensionate la referendumul lui Nicușor Dan. Acuzații de obstrucționare a votului în București!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Cine intră în turul 2, conform EXIT POLL-ului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
substantial.ro
Rusia îndepărtează un general de rang înalt din Ucraina pentru rapoarte înșelătoare
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”