Stăvilar de apărare din secolul al XVIII-lea, descoperit la Timişoara FOTO

Un stăvilar folosit la sistemul de apărare din jurul bastionului din Timişoara, construit în secolul al XVIII-lea de administraţia habsburgică, a fost descoperit în urma unor lucrări făcute la fundaţia unei clădiri de birouri care urmează să fie ridicată în municipiu.
Cristina Dinu
14 aug. 2013, 11:26
Stăvilar de apărare din secolul al XVIII-lea, descoperit la Timişoara FOTO

Potrivit arheologilor, pe amplasamentul celei de-a cincea clădiri de birouri din cadrul complexului City Business Centre (CBC) Timişoara, în urma lucrărilor făcute la fundaţie, au fost descoperite o serie de vestigii, între care un stăvilar folosit la sistemul de apărare din jurul bastionului construit în secolul al XVIII-lea de administraţia habsburgică, scrie Mediafax.

Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii.

„Am găsit acest stăvilar care este un unicat din punct de vedere al construcţiei, un unicat pentru istoria Timişoarei, pentru cei care sunt interesaţi de ingineria militară şi pentru cei interesaţi de lucrările hidrotehnice. Din păcate, parte din fundaţia zidurilor exterioare a fost distrusă în perioada comunistă cu ocazia lucrărilor la o veche fabrică”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, arheologul Alexandru Szentmiklosi.

Arhitecţii şi administratorul CBC doresc să găsească, împreună cu Ministerul Culturii, o soluţie pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice.

„Sunt variante alese la modul analitic. Prima variantă presupune o descărcare totală arheologică, iar în compensare oferă o mare expoziţie în spaţiile publice ale clădirilor CBC. Este şi cea mai ieftină variantă. Cea de-a doua variantă presupune păstrarea unei părţi importante a ansamblului, la subsol, în parcajul subteran plus desenarea ca o grafică pe pardoseală. Cea de-a treia variantă este şi cea mai costisitoare în care se transalatează cea mai mare parte a ansamblunui de interes, cu 30 de metri pe direcţia est şi se ridică pe urban plaza. Asta presupune o micşorare a amfiteatrului şi o mărire a dalei urbane pe care se ridică descoperirea. La fel ca prima variantă, presupune o expoziţie care ar fi adiacentă urmelor originale care vor fi puse în valoare. Ne-am imaginat că stăvilarul va sta pe un fir de apă. Ca arhitecţi, înclinăm pe a treia variantă, dar din punct de vedere economic este mai bună prima variantă”, a declarat, la rândul său, arhitectul Vlad Gaivoronschi.

Toate cele trei variante vor fi analizate de comisia monumentelor de la Ministerul Culturii, iar în urma analizei se va lua decizia finală.

Administratorul CBC, Ovidiu Şandor, declară că din punct de vedere financiar ar prefera prima variantă, însă, ca timişorean, înclină mai mult înspre cea de-a treia variantă.

„Varianta trei presupune cele mai mari costuri şi cel mai mare efort, dar e o variantă pe care ne-am asuma-o cu plăcere”, a spus Şandor.

Omul de afaceri a adăugat că nu a solicitat sprijin financiar din partea autorităţilor pentru punerea în valoare a vestigiilor şi că se va baza pe resursele financiare proprii.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI